Ramazan ayı içinde lokanta, pastane gibi yerlerin oruç yiyenlere satış yapması doğru mudur? Eskiden, Ramazan günlerinde açık olan lokantalar ve kahvehaneler belki oruçlulara saygıdan, belki de oruç tutmayanlar görünmesin ve tanınmasın diye işyerlerinin camlarını perde ile kapatırlardı. Bugün artık buna ihtiyaç duyulmuyor… Bazı lokantalar, pastaneler, çay ocakları normal günlerden biriymiş gibi cadde ortasına masa açarak servis yapabiliyorlar.
Mazereti sebebiyle oruç tutamayanların yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Ramazan ayında lokanta vb yerlerin açık olması; bir ihtiyaçtır ve zarurettir. Lokanta ve pastane gibi yerlerin Ramazan ayı içinde hanımlar, yolcular ve hastalar gibi mazeretli kimseler ile ve gayri müslimlerle alış verişi caizdir.
Bu meselenin ne derece ihtiyaç ve zaruret olduğunu oruç tutmama mazeretine sahip hasta ve yolcular kadar kimse pek anlayamaz… Özellikle oruç tutamayan hastalar, yaşlılar, seferi konumda hasta refakatçileri bu ihtiyacı en iyi bilenlerdir.
Fakat oruç tutması gerektiği halde kasden oruç yediği bilinen kişiye satış yapmak caiz değildir. Çünkü günaha yardımcı olmak da günahtır. Lakin lokanta sahibi, oruç tutmayanların niçin oruç tutmadıklarını bilmek zorunda değildir. Fakat hem oruç tutanlara saygı için hem de yeni yetişmekte olan çocuk ve gençlerin, Ramazan gününde oruç tutulmayıp aleni yemek yenilmesinin olağan bir şey olduğu gibi bir izlenime kapılmamaları için mazeretli de olsa, yiyip içenlerin bunu açıktan yapmamaları uygun olur. Lokanta sahipleri de gerekli tedbirleri alarak böyle algılamalara fırsat vermemeye özen göstermelidirler.
Terminallerde veya çarşısının ortasında lokanta, pastane işletmekte olan bir şahıs, gelen müşteriyi tanırsa (yolcudur veya kâfirdir örneğin) o zaman satış yapabilir.