On bir ayın sultanı Ramazan ayı gelince aklımıza gelen sorulardan biride; Teravih namazına nasıl niyet edilir? Teravih namazında her rekatta niyet edilirmi? Yada bir çoğumuz bazen camiye gidemiyoruz bu nedenle evde kılabiliyoruz. Peki Tekbaşına teravih namazın kılınış niyeti nasıl söylenir? Ramazân ayında iftardan sonra yatsı namazından sonra kılınan yirmi rek’atlik nâfile namazdır. Ramazan aylarında bir çoğumuz camilerin yolunu tutup teravih kılmaya gideriz. Bu nedenle Ramazan ayında orucun önemi olduğu kadar teravihte önemlidir. Yukarda ki soruya gelirsek öncelikle Niyet her şeyin başıdır. Namaza niyet dille söylemek şart değildir. Hangi namazı kılacağını bilmek niyet hükmündedir. Dil ile söylemek de sünnettir. Bir kişi öncelikle ne namazı kılacağını bilmesi lazımdır. Çünkü Namaz kılacağını bilmek de niyettir. Bu nedenle teravih namazında veya diğer namazlarda kılınan namazın ne olduğunu bilmek, niyet demektir.
Hanefi mezhebine göre, her türlü ibadetlerde niyet kalbidir dil ile söylemek şart değildir; Dil ile söylemek sünnettir. Bildiğiniz gibi namaza dil ile niyet etmek şart değildir. Namaz kılacağını bilmek de niyettir. Bu nedenle teravih namazında veya diğer namazlarda kılınan namazın ne olduğunu bilmek, niyet demektir.
Namaz kıldıracak imam: “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum.” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.
İmam’ın arkasında kılan cemaat da “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama.” diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.
Kürtçe Cuma Namazına Nasıl Niyet Edilir.
Cami imamı Allah’u Ekber dedikten sonra cemaatte şöyle niyet eder. (Yarabbi mı niyete dı rıkat nımija sınneta teravih bıkım cemaat Allah’u Ekber) denir.
Dört Rek’atta Bir Selâm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı:“Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” diye niyet edilir ve aynen ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Aradaki fark sadece niyetin değişik olmasıdır. Böylece dörder rek’at kılınarak yirmi rek’at tamamlanır. Bunun peşinden de vitir namazı kılınır.
Ayrıca vesvese etmemek için “Teravih namazının her iki rek`atında teravih namazına niyet etmek gerekmez. Çünkü 20 rek`attan ibaret teravih namazı, bir tek namaz hükmündedir. Bunun için namaza başlarken yapılan niyet kâfidir.” görüşüyle de amel edilebilir. Ama eğer içiniz rahat değilse her rekatinde niyet getirebilirsiniz. Kalbinizin mutmain olması için niyet alabilirsiniz. Ayrıca aralarda başka şeylerle meşkul olduysa tekrar niyet ederek yapmasında da ihtiyaten uygundur.
Şafi Mezhebinde Teravih Niyeti şöyledir
Şafi mezhebine Teravih namazına tabi olan bir kimse eğer kaza namazları var ise sünnet bir namazı kılmasının uygun olmayacağından dolayı kaza namazlarına niyetlenerek teravih namazlarını kılmalıdır. Kazası olan Şafi bir kimse teravih namazlarına iştirak ederek hem teravih namazlarının bereketinden istifade edebilir, hemde bu vesileyle üzerinde kalmış kaza namazlarını kılabilir. Tabi ki kaza namazı söz konusu değilse konunun başında zikrettiğimiz niyet şekilleri Şafi mezhebinde olan kişiler içinde geçerlidir.