Yarın oruçlu olmak istiyorum ma berat kandili niyeti nasıl edilir bilmiyorum. Evet değerli arkadaşlar bu ilâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü’minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır. Şaban ayı Üçayların ikincisi olup Ramazan ayından önceki aydır. Öncelikle Şaban ayına ulaştıran Allah’a hamd ile başlayalım inşaallah. Şaban ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir ? veya Şaban Ayında Oruca Nasıl Niyet Edilir ? denildiğinde bir çoğumuz oruç tuttuğumuz zaman sorup soruştururuz. Şaban ayında nasıl niyet edilir konusunundan önce şunuda söylemek daha isabetli olacağının kanaatindeyiz inşaallah.
Resûlullah Efendimiz [s.a.v] şaban ayının hürmetinin büyüklüğüne şu hadis-i şerifleriyle işaret etmişlerdir: “Şaban ayı, receb ayıyla ramazan ayı arasında, insanların kıymetinden gaflete düştükleri bir aydır. Halbuki o, amellerin âlemlerin Rabbi olan Allah’a yükseltildiği bir aydır. Ben de, amelimin Allah’a oruçlu olduğum halde yükseltilmesini isterim.”
Mübarek üç ayın fazileti ve bu aylarda yapılması gereken tavsiyelere baktığımızda en çok üzerinde durulan konular: Bu aylarda oruç tutarak, duada bulunarak ve istiğfar ederek takva alışkanlığını elde etmektir.
İçerisinde bulunduğumuz Şaban Ayı’nın 15. gecesi, Berat Kandili’dir. Bu gece hakkında Peygamber Efendimiz: “Allah Teala Hazretleri, Şa’ban ayının yarısı olan gecede (Berat Gecesi) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder.” buyurmuştur…
İnsanlar çeşitli nedenlerle veya nedensiz (özürsüz veya özürlü) olarak geçmişlerinde oruç tutmamış, tutamamış olabilirler. Bu oruçlarını gününe gün olarak kaza etmeleri gerekir.
Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz yoksa da, yine böyle niyet ederek tutmalıdır.çünkü tutulan bu oruç, zaten nafile olur. Unutulmuş bir kazamız varsa, onun yerine geçer. Böyle olursa, hem oruç borcumuzu ödemiş olur, hem de o mübarek gün için bildirilen oruç sevabına kavuşmuş oluruz.
Kandil gecesi akşam namazından başlar sabah namazına kadar devam eder. Geceden önceki ve sonraki gündüz de oruçlu olmak en güzelidir. Berat kandili 2017 11 Mayıs Perşembe akşamını 12 Mayıs Cuma gününe bağlayan geceye denk geliyor. Yani Perşembe ve cuma günü oruçlu olmak çok faziletlidir. Peki üç aylarda oruç tutmak için nasıl niyet edilir veya Şaban ayında nasıl niyet edilir?
“Niyet ettim Allah rızası için Şaban ayının orucunu tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa
“Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını tutmaya” diye niyet edilir.
Kürtçe için niyet: Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Şabanej be kaza ramazaneve tu kabilbıki Allahu ekber
Eğer kazası yoksa
Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva Şabane sınnet bıkım Allahu Ekber
Şüphesiz Şaban Ayı, Ramazan-ı Şerif’e hazırlanmaya yönelik bir hikmeti de taşımaktadır. Cenab-ı Hakk’ın, kendini ibadete veren mü’min kullarına Ramazan’da açacağı çok zengin manevi sofradan yeterince nasip almamız için, ona Şaban ayında hazırlanmaya başlamamız çok daha uygun olur. O bakımdan Peygamber Efendimiz (asm) bu ayın ya çoğunu, ya da tamamını oruçlu geçirmiştir.
Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,
“Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçtur” cevabını verirler.
Basta Hz. Âişe Validemiz olmak üzere Sahabilerin beyanına göre Peygamberimiz bazan Şaban ayının tamamını, çok kere de çoğu günlerini oruçlu geçirirdi. Zaten diğer günler, bilhassa Pazartesi ve Perşembe günleri de oruçlu bulunan Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselam maddî ve manevî pekçok hikmetinden dolayı oruç ibadetini sıkça yapardı.
Hadis-i Beyhaki İmamı Hanbel ve Nesai’de yer alan bir Hadis-i Şerifte Allah’ın Rasûlü Şaban Ayı hakkında :
-“Bende amelimin oruçluyken yükseltilmesini seviyorum (onun için bu ayda çok oruç tutuyorum) buyurmuşlardır. (Beyhaki, Ahmed İbni Hanbel, Nesai)
“Şaban ayının yarısı (Berat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu, onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu, şifa vereyim!”
Şaban ayında oruç tutan kimseye Cenab-ı Hak cehennemi haram kılar
“Kim Şaban’dan bir gün oruç tutarsa, Allahü Teala onun cesedini cehenneme haram kılar. Cennetlerde Yusuf’a (as) komşu olur. Allah ona Hz. Eyyüb ve Hz. Davud’un sevaplarını verir.” (Nüzhetül Mecalis
Şaban ayında oruç, namaz, sadaka gibi ibadetlerin ve diğer imâni ve İslâmî hizmetlerin fazla yapılmasının bir hikmeti de, devamında gelecek olan Ramazan ayı için zihnen, bedenen ve ruhen bir hazırlık ve alışkanlığa sebep olmasıdır. Çünkü bazı insanlar, “Nasıl olsa, Ramazan gelince daha çok ibadet ederiz” diye gaflet ve tembelliğe kapılabilirler. İşte Şâban’da yapılan ibadetler bu perdeyi yırtmaktadır.
Bu mübarek günleri değerlendirerek gün ve gecelerimizi manevî yönden daha çok bereketli kılarsak, bu ayın feyzinden daha fazla istifade etmiş oluruz. Bu aylarda tutulan oruç farz ve vacip olmayıp sadece sünnettir. Peygamberimize uyarak sevap ve mükâfatına nail olmak için oruç tutmaya gayret ederiz.
Cenab-ı Hak bizleri Şaban ayının nurundan ve feyzinden en azami mertebede istifade eden kullarından eylesin. Amin.
Kürtçe niyet
Yarabbi niyetim roji bıgrem sıbe rojek rojiye ramezane mifevitiye ser vemeha şabane kaza bıkım xéderé xéde kabul bıke