Bir kimse içki içip sarhoş olur ve bunun neticesinde zevcesini boşarsa boşamr mı?
Bir kimse hasta olur, sarhoşluk veren ilaçtan başka bir ilaç bulamadığı için onu içer veya zorla kendisine içki içirilir ve bunun neticesinde sarhoş olup karısını boşarsa dinen karısı boşanmış sayılmaz (47).
Ama mazereti olmadan içki içip sarhoş olursa karısını boşadığı takdirde Hanefî ve Şâfîî mezheplerinin Cumhûr-u ulemâsına göre zevcesi boşanmış sayılır (48).
Şer’î hudutlar bilinmediği, gereği gibi âmel edilmediği için bir erkek bilerek veya sinirlenerek ya da sarhoş olduğu halde hanımını üç talâkla boşuyor, sonra pişman olup tekrar birleşme çaresi arıyor. Hududullah buna ancak kadının başka bir erkekle evlenmesinden sonra izin veriyor.
Kadının tekrar kocasına dönmesini sağlayan nikâhın, sahih ve bizzat arzulanan samimi bir evlilik için olması gerekiyor. Bunun içindir ki, her kim kendisini ilk kocasına helâl kılmak için anlaşma ile bir adamla evlenirse bu evlilik geçerli olmadığı gibi, ikinci koca bu kadını boşadığı zaman kadın ilk kocasına helâl olmaz. Böyle bir nikâh, nikâh değil zinâdır.
Dipnot
(47) al-Mühezzeb c. 2, s. 77 Mecma’ül-Enhür c. 1, s. 385
(48) Aynı eserler aynı sayfalar