Bu ürün satılmış ise, yani bir satıcı bir ürünü birisine satmış, alıcı da kabullenmiş ise bu alış veriş tamamlanmış olduğundan satıcının rızası olmaksızın alman şeyi geri iade edemez. Ancak her iki tarafın, satanın ve alanın rızaları ile satış akdi feshe-dilebilir, bozulabilir.
Şartlı satışların üç çeşidi vardır:
Birincisi: Alıcı ve satıcıya zarar veren şartlı satış yasaktır. Yani, “Bu binayı vakfetmek veya falana hibe etmek için sana sattım.” şeklindeki bir akit batıldır, geçerli değildir.
İkincisi: “Şu malı sana faydalanman için sattım” gibi şartlar da geçerli değildir.
Üçüncüsü: İki tarafın veya taraflardan birinin faydasına olan satışlardır. “Bu malı üç gün muhayyer kalmak şartı ile sattım” demek gibi. Zira bu durumda alıcı muhayyerdir. Üç gün içinde malı geri iade edebilir. Bu satış geçerlidir.
Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
“Müslüman Müslümanın kardeşidir. Bir müslümanın kardeşine ayıbını açıklamadıkça ayıplı bir malı satması helal olmaz.” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, 5/211).
“Bir kimse için herhangi bir şeyi, ondaki şeyleri (eksikliği) açıklamaksızın satması helal olmaz. Yine bir kimse için bildiği şeyleri açıklamaması helal olmaz.” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, 5/212)