Bir kimse seferde (yolcuyken) iken dört rek’atlı bir namazı kazaya kalır ve mukim iken kaza etmek isterse nasıl kazâ edecektir? Yada Mesela diye ki Seferi iken bir vakit namaz geçirdim, kaza ederken seferi gibi mi kılacağım?
Şeddi olarak bahsedilen mesafeyi kast eden veya bu manada yola çıkma niyetiyle giden kimse müsafir olur. Müsafirinde bazı hükümleri vardır. Bu hükümlerden bir taneside dört (4) rekatlı farz namazı iki (2) rekat olarak klınmasıdır.
Şimdi kural şudur o kaza namazı zimmetinizde nasıl sabit olduysa onu o şekilde kaza etmek gerekir. Yani mukim iken ikamet ettiği evinde yolcu değilken kazaya kalmış bir namazı yolculukta iken bunu iki rekat olarak kılamaz. Ama Seferi iken öğlen namazın dört rekat namazı iki rekat olarak kılması gerekirken onuda kazaya bırakan kişi yine iki rekat olarak kılar.
Namaz, nasıl kazaya kaldı ise o şekilde kaza edilir; seferi iken kazaya bırakılan namaz seferi gibi mukim iken bırakılan da seferilikte bile kaza edilse tam olarak kaza edilir.
Seferde iken dört rek’atlı bir namazı kazaya kalan ve mukîm iken kazâ etmek isteyen kimse Hanefî mezhebine göre seferde olduğu gibi ikâmette de iki rek’at olarak kazâ edecektir.
Şâfîî mezhebine göre ise seferde değil, hazerde bu namazını kazâ ederse dört rek’at olarak kazâ edecektir. Fakat mukîm iken kazâya kalmış olan dört rek’atlı bir namazı kazâ etmek isterse seferde olsa hem Şâfiî hem Hanefî mezhebine göre dört rek’at olarak kazâ edecektir.
benim bir sorum olcAKTI