Saime olan sığırlarda zekât nisabı otuzdur. Bundan azı için zekât gerekmez. Otuz sığırdan kırk sığıra kadar zekât olarak iki yaşına basmış erkek veya dişi bir buzağı verilir. Kırk sığırdan altmış sığıra kadar, üç yaşına girmiş erkek veya dişi bir dana verilir. Tam altmış sığır olunca, birer yaşını bitirmiş iki buzağı verilir. Sonra her otuzda bir buzağı ve her kırkta bir dana verilmek suretiyle hesab edilir.
Örnek: Yetmiş sığır için bir buzağı ile bir dana zekât verilebileceği gibi, seksen sığır için de iki dana, doksan sığır için üç buzağı, yüz sığır için bir dana ile iki buzağı ve yüz on sığır için de dört buzağı veya üç dana vermek arasında sahibi serbestir. Çünkü bunda dört otuz ve üç kırk vardır. Daha çok sayılar için de bu şekilde işlem yapılır.
Zekât verme bakımından sığır ile manda arasında fark yoktur, bunlar bir cins sayılır. Bunlar karışık olunca birbirlerıne ilâve edilirler. Yirmi sığır ile on manda bulunsa, bunlar için iki yaşına girmiş bir buzağı zekât verilir. Bu iki cinsten hangisi fazla ise, zekât o fazla cinsten çıkarılır.. Her iki cins eşit bulunursa, değerleri az olan cinsin en iyisinden veya değeri yüksek olan cinsin düşüğünden zekât verilir. Sığırlar değer bakımından düşükse, bu sığırların en iyi buzağılarından zekât verilir ve bu şekilde denge sağlanmış olur.
• Otuz sığır için bir yaşını tamamlamış bir erkek yavru sığır,
• Kırk sığır için iki yaşmı tamamlamış bir dişi sığır verilir.
• Bundan sonra, bu hesab devam eder. Aradaki kesirler için bir şey verilmez.
• Buna göre altmış sığır için birer yaşım tamarnlamış iki yavru erkek sığır, yetmiş sı gır için bir yaşım tamamlamış bir erkek yavru ile iki yaşını tamamlamış bir dişi sığır verilir. Seksen sığır için iki yaşım tamamlamış iki dişi sığır, doksan sığır için birer yaşım tamamlamış üç erkek yavru, yüz sığır içirt birer yaşmı tamamlamış iki erkiek yavru ile iki yaşmı tamamlamış bir dişi sığır verilir. Ve bu şekilde devam eder.