Şirkten, riyadan ve üfürden korunma yollarından bir tanesi olan duadır. Kişi şirkten korunmak istediğinde ilk olarak Yüce Allah’tan yardım dilemelidir. İslâm’a Göre Şirk. Kur’ân-ı Kerîm’de şirk kavramı aynı kökten türeyen isim ve fiillerle birçok âyette geçmektedir.
Allah’a şirk koşmanın bütün bu nev’ileri, bilhassa putperestlik, güneş, ay ve yıldızlara ve tabiat kuvvetlerine, iki veya daha çok ilâha tapmak ve Hristiyanların teslis akidesi, Kur’an-ı Kerîm’de şiddetle reddedilmiş, hakîkî tevhîd inancı bütün beşeriyete telkin edilmiştir. Böylece gerçek itaat ve ibâdetin ancak Allah’a yapılacağı, Allah’ın emirlerini terk ederek, başka bir kimsenin emirlerine veya süflî arzularına itaat etmenin bir nevi şirk hükmünde olduğu, birçok âyetlerde beyan buyurulmuştur.
Bu duâya istiğfar duâsı da denir. Buna devam etmek, günahlarımızı dökmeğe ve bizleri anadan doğma günahsız yapmaya sebep olacaktır. Ancak, inanmak ve sağlam itikatla buna devam etmek lâzımdır.
TÜRKÇE OKUNUŞU :
(Bismillâhirrahmcınirrahim,
Allâhumme innî eüzü bike, min en üşrike bike şey’en ve ene a’lemü ve estağfirüke limâ lâ a’lemü.
Allâhumme innî asbahtü üşhidüke ve üşhidü hamelete arşike ve cemîi halkike bi enneke entellâhu lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîkeleke, estağfirüke ve etûbü ileyke ve eşhedu enne Muhammeden abdüke ve Resûlüke.)
ANLAMI : “Allah’ım, herhangi bir şekilde şirk koşmaktan Sana sığınırım. Ben bilirim ve istiğfar ederim. Bilmeyerek yaptığım hatalardan da Sana istiğfar ederim.
Sana şehâdet ederek, sabahladım. Arşını yüklenenlere ve bütün mahluka t ma şahadet ederim ki Sen Allah ’sın. Senden başka ilah yoktur. Ancak Sen varsın. Teksin, şerikin yoktur. Senden mağfiret taleb ederim. Sana rucû ederim. Ve şehadet ederim ki, Muhammed Senin kulun ve Resûlündür.