Vaazdan sonra yapılacak dualar var mıdır? Kişi sohbeti bittikten sonra veya vaazı son bulduktan sonra okunacak duaları sizler için deledik. Vaaz veya sohbetinizi ihya ettikten sonra bitiminde de okunması gereken duayı söylediğinizde çok daha isabetli ve güzel olur.
Ayrıca ; Peygamberimiz (s.a.s.), bu gorevi en guzel şekilde yerine getirmiş ve insanlara örnek olmuştur. Her hayırlı işte olduğu gibi vaaza başlarken de Allah’a hamd ve Resulune salavat getirmek, Peygamberimiz (s.a.s.)’in sünnetidir. (Ebu Davud, Edeb, 21; İbn Mace, Nikah, 19)
Vaaz Bitirme Duasının Önemi;
Dua, insan yaradılışında doğuştan var olan bir duygudur. Bu sebeple tüm dinlerde dua etmek vardır. Yüce, üstün ve sonsuz kudret sahibi bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan, yer yer üstesinden gelemeyeceği birçok olay, üzüntü ve sıkıntı ile karşılaşır. Böyle anlarda insan, Allah’a dayanma ve ondan yardım isteme ihtiyacı hisseder ve dua eder. Dua yaptıktan sonra insan, gönlünde bir rahatlık, ferahlık hisseder, isteğinin yerine getirileceği hususunda ümit var olur. Bu yönü ile dua, ruhsal sıkıntılara karşı koruyucu sağlık tedbiridir. Dua etmek, ayet ve hadislerde övülmüş ve teşvik edilmiştir.
İşte Vaazdan sonra okunacak Arapça metni ve anlamı
Mânası: «Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Salât ve selâm Resûlümüz Muhanımed (ajs.)’e ve âlinin ve ashâbınm ce-mi’ine olsun. Bizi afvet, bizi mağfiret buyur, bize rahmet eyle, sen bizim Mevlâmızsm ve sen Erhamü’r-râhimînsin, sen bizim Rabbimiz ve Ekremü’l-Ekreminsin. Sen bizim Mevlâmızsm, kâfir olan kavimler üzerine bize vardım eyle. Allah’ım, biz senin indinden öyle bir rahmet istiyoruz ki, onunla korkumuza hidayet edesin, dağınıklığımızı topla-yasm, perakende (ayrı ayrı) ligimizi cem’ edesin, hastalıklarımıza onunla şifâ veresin, amellerimizi onunla temizleyesin, dinimize zarar verecek şeyi bilmemizi hidâyet edesin.
Ey insanları toplayan! Allah’ım, ümmet-i Muhammed’i hidâyetin nuru üzerine topla. Ey insanları cem’edici! Allah’ım, ümmet-i Muhammed’in evlâdım hidâyetinin nuru üzerinde topla. Allah’ım! Biz senden, yüksekliğinle, birliğinle, tekliğinle ap-açık izzetinle ve geniş rahmetinle bizim için kulaklarımızda nur. gözlerimizde nur, kabirlerimizde nur, kalblerimizde nur, nefeslerimizde nur ve önümüzde nur kılmanı istiyoruz. Allah’ım! Bizlere âhirî ni’-metler ve bâtmî ni’metler ver; ey kavî, dâim, hay ve bâkî olan Rabbim! Bize dinimiz için Allah kâfidir, dünyamız için Allah kâfidir, mühim işlerimizde kerîm olan Allah bize kâfidir, üzerimize azgınlık yapanlar için, Halim ve Kavi olan Allah bize kâfidir. Bize kötülük yapacak olanlar için, şiddetli olan Allah bize kâfidir. Ateş zamanında (ateş yanında) , Rahim olan Allah bize kâfidir. Kabir suâli âmnda, Râûf olan Allah bize kâfidir. Mizan’da, Latif olan Allah bize kâfidir. Sırat’ta, Kaa-dîr olan Allah bize kâfidir. Kendisinden başka ilâh olmayan Allah bana kâtidir. O’na tevekkül ettim. O Arş-ı Azim’in Rabbi’dir.
Allah’ım! Bu dersi ve Fâtiha-i şerifeyi ve salevât-ı şerifleri, evvela rahmet nebisi sevgili Peygamberimizin ruhuna ve O’nun ehl-i beytinin, evlâdının ve ashabının, bunların hepsinin ruhuna (r.a.) vâsıl eyle. Kendisine kitap verilen ve verilmeyen peygamberlerin (aleyhi-müsselâm) ruhlarına vâsıl eyle. Allah’ım, bunu (bu va’zı) Peygamberimizin sadakalarının parçalarından bir parça eyle. Allah’ım, bunu Peygamberimizin hediyelerinin cüz’ünden bir cüz’ eyle. Allah’ım, bunu sâdat-ı kirâm silsilesinin hediyyelerinin cüz’ünden bir cüz eyle.. Yâ Rabbi! Bunu bizim ruhlarımıza, ruhlarımızın makamlarına, babalarımızın, annelerimizin, akrabalarımızın, bizimle yakınlığı olanların, ruhlarına vâsıl eyle. Hususiyle ümmet-i Muhammed’in hidayetine, hususiyle ümmet-i Muhammed’in kurtuluşuna vâsıl eyle. Allah’ım, dine-yardım edene sen yardım eyle. Müslümanları yalnız bırakanları sen de yalnız bırak; peygamberlerin efendisinin sırları hakkı için yâ Cemil Celle Celâlüh.
Allah’ım, ey kitabı inzâl eden ve ey hesabı çabukça görüveren! İslama düşman olan toplulukları dağıt. Allah’ım, onları hezimete uğrat, onlar karşısında bize yardım eyle ve onlara sarsıntı ver. Allah’ım, ey-çaresizlere cevap veren, ey kendilerine inâyet eden, bizim hüznümüzü, kederimizi ve belâmızı gider; sen bizim ve bütün Müslümanların üzerine inenleri biliyorsun. Allah’ım, ayıplarımızı ört, korktuklarımızdan emîn eyle. Yâ Erhame’r-râhimîn! tsm-i a’zamm hakkı’ için, arştaki akitleşme yeri hakkı için, kitabındaki rahmetin nihayetsizliği hakkı için, rahmet nebisi Muhammed Mustafa (s.a.v.) daki faziletin nihayetsizliği hakkı için, Ramazan ayındaki nihayetsiz fazilet hakkı için, Kadir gecesindeki nihayetsiz fazilet hakkı için ve bizzat zâtıym sevgisi hakkı için. Allah’ım, ancak senin zâtıym sevgisi hakkı için.
Allah’ım, ancak senin zâtıyın sevgisine sığındık yâ Rabbi. Allah’dan başka ilâh yoktur ve Efendimiz Muhammed (a.s.) Allah’ın resûlüdür; bu hak ve doğrudur. Allah’ım, resulünü senin indindeki itibarıyla bize şefâatçı eyle, sen her şeye kaadirsin. Güç-kuvvet ancak Aliyyü’l-Azîm olan Allah iledir. Allah’ım, evvelinde efendimiz ve nebimiz Muhammed aleyhisselâma rahmet eyle, âhirinde efendimiz ve nebimiz Muhammed aleyhisselâma rahmet eyle. Kıyamet gününe kadar. Mele-i A’lâda (büyük meleklerin toplandığı yerde) efendimiz ve peygamberimiz Muhammed aleyhisselâma rahmet eyle. Her zaman ve her yerde efendimiz Muhammed (s.a.v.)’e rahmet eyle. Bütün nebî ve resûllere rahmet eyle. Mukarreb (yüksek dereceli) meleklerine rahmet eyle. Bizi afveyle, bizim için mağfiret eyle, bize rahmet eyle ve bizi onlara beraber haşr eyle, kendi fazlınla ey merhametlilerin en merhametlisi. Velhamdü lillâhi Rabbi’l-âlemin».