Çocuklar için yapılan sünnet düğünlerinde yapılacak dualar nelerdir?
Yaz mevsimi yaklaştıkça erkek çocuk anne- babaları için sünnet heyecanı başlıyor. Özellikle okula giden çocuklar için yaz mevsimi sünnet açısından tercih edilen bir dönem oluyor. Onun için çoçuklarımızın sünnet merasimin’de yani sünnette okunacak duaları (sünnet duası sözleri) hazırladık. Bu nedenle sünnet olan çoçuk merasiminde okunacak dualar bir toplum içinde cemaat içinde okunması gayet güzel ve yerinde olacak bir davranıştır. Türkçe ve arapça okunuşları olmakla beraber anlamlarınada yer verdik.
Önce şunu söylemeliyim ki sünnet, geleneklerimizin en güzel olgularından birisidir. Sünnet işlemi, çocuğa erkek olduğu için uygulandığına göre, herşeyden önce, ona, erkeklik şuurunu kazandırmak amacını güder. Sünnet olmak meşhur bir sünnettir. Müslümanlar arasında erkek çocukların sünnet edilmesi (hıtan) geleneğinin Hz. İbrahim (a.s) ile başladığı bilinmektedir.
Sünnetin hangi yaşlarda yapılacağına dair ortak bir görüş yoktur. Bölgelere göre yedi günlükten on üç yaşına kadar değişmektedir. Çocukların büluğa ermeden sünnet ettirilmeleri babalarının bir vazifesidir. Hz. Peygamber (s.a.s) torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i doğumlarının yedinci gününde sünnet ettirmişti.
Hz. Peygamber’in, her iki torunu Hasan ve Hüseyin’i mübarek elleriyle sünnet ettiği hadis kaynakları tarafından haber veriliyor ve bu konuda şöyle buyurduğu da bildiriliyor:
“Beş şey fıtrat (yaratılış) gereğidir: Sünnet olmak, Koltuk altı kıllarını, kasıkllarını tıraş etmek, tırnak kesmek ve bir de bıyık uçlarını düzeltmek” (Nesei I/32-33)
SÜNNET CEMİYETİNDE OKUNACAK DUA
Çocuklar için yapılan sünnet düğünlerinde yapılacak dua şudur:
Tükçe okunuşu:
Elhamdü lillâhi’Iezî cealc’l-hıtâne min fıtrati’l-islâmiyyeti. Ves-salâtü resselamu alâ seyyidinâ Muhammedin ahbere bikevni’i-hıtâni mine’I-fıtratil-islâıniyyeti. Ve alâ âlihi ve ashâbi’l-lezine kânû ya’me lûne’l-hıtâne likevnihi mine’l-fıtrati’l-islâmiyyeti. Allâhümme innâ nahmedüke alâ mâ cealtenâ min ümmeti Muhammedin aleyhi ssalâ-tü vesselam. Fe ente yâ ilâhenâ zeyyin zavâhırenâ bisünneti Muhammedin aleyhi’s-salâtü vesselam. Allâhümme’r-zuk men lâ velede lehû bievdâdi’s-sâlihin. Vec’al evlâde men cealtehû zâ neslin mine’l-ulemâi’l-âmilîn. Vec’alhüm lisünnetihi s-seniyyeti’l-Muhammediyyeti hadimine ya rabbenâ ve yâ rabbe’l-âlemîn. Allâhümme ekrim abdeke hâzâ biilimin ve amelin nâfiın yâ men hüve limusâdimi dînihî dâfi’ ve limudâ-vimi tevhidihi râfî’. Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihi ve sahbihî ecmaîn. Ve selâmün ale’l-mürselîne velhamdü lillâhi rabbi’l-âlemîn.
Türkçe Anlamı:
Sünneti İslâm’ın tabiatından kılan Allah’a hamd olsun. Salât ü selâm, sünnetin İslâm’ın fıtratından olduğunu haber veren Efendimiz Muhammed aleyhisselâma ve O’nun, İslâm’ın fıtratından olduğu için sünnet olan âl ve ashâbı üzerine olsun. Allah’ım! Bizi üm-met-i Muhammed’den kıldığın için sana hamd ederiz; yâ Rabbi, sen bizim dışımızı sünnet-i Muhammed (s.a.v.) ile süsle. Yâ Rabbi! Evlâdı olmayanlara sâlih evlât ihsân eyle; nesil sahibi olanların evlâtlarını da ilmiyle amel eden âlimlerden eyle. Ey bizim ve âlemlerin Rabbi! O evlâttan Peygamberimiz’in sünnet-i seniyyesine hizmetçi eyle. Yâ Rabbi, bu kuluna ilim ve menfaatli amel vermekle ikrâm et, ey dinine karşı geleni def’edici ve tevhide devam edeni yükseltici olan Rabbim.
Yâ ilahi! Peygamber Efendimiz Muhammed aleyhisselâma ve O’nun ehlinin ve ashabının tamamına rahmet eyle.
Selâm bütün peygamberlere, hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’adır.»