Biliyorsunuz ki bazı günler’de gusül olmak sünnt’e tabidir. Buna uyan kişiler ve müslümanlar sünnet’e riayet etmiş olur. Peki sünnet olan gusül abdesti hangileridir? Sünnet olan gusül on beş tanedir. Gusül, Allâh-ü Teâlâ’nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır.
Sünnet olan gusül şunlardır:
1) Cum’a guslü: Bu guslün özellikle cuma günü yapılmasının istenmesi, birinin diğeriyle tamamlanması sebebiyledir. Üstelik, bu guslün cuma günü yapılması, cuma namazına karşı bir saygının da ifadesidir.
2) İki Bayram guslü: Meşhur olan görüşe göre bu gusül mendup ise de râcih (tercih edilen) olan görüşe göre sünnettir. Vakti, gecenin altı diliminin sonuncusunda başlar. Bayram gününün şafağından sonra olmasıysa mendubtur. Bayram namazgahına gitmeden hemen önce yapılması şart değildir. Çünkü bu gusül, namaz için değil bayram içindir. Namaz kılmayanın bile bu guslü yapması şer´an istenmiştir.
3) Yağmur duâsı guslü:Kişi, evinde olsa bile namaz kılmadan gusletmelidir. Bunun vakti de yağmur duası namazı için kişinin, evinde tek başına veya dışarıda cemâatle namaz kılmayı dilediği anda başlar.
4) Güneş ve Ay tutulması guslü: Ay ve güneş tutulmaları hâlindeki guslün vakti de ay ve güneşin tutulmaya başlamaları anından başlayıp tamamıyla açılmalarına kadar devam eder.
5) Cenazeyi yıkayan kişinin guslü: Hadis-i Şerifin zahirinden anlaşılan, cenaze yıkayan bir kimsenin gusletmesinin, cenaze taşıyan bir kimsenin de abdest almasının farz oluşudur. İmamiyye mezhebi mensupları bu hadisin zahirine sarılarak “cenaze yıkayan bir kimsenin gusletmesi cenaze taşıyan bir kimsenin de abdest alması farzdır.” demişlerdir. Hz. Ali (k.v) ile Hz. Ebû Hürey-re (r.a) de bu görüştedirler.
6) Yeni Müslüman olmuş kişi için gusül: Hadis-i şerif, müslüman olmak isteyen bu zâta Efendimizin Sidr karıştırılmış su ile yıkanmasını emrettiğini haber vermektedir. Yeni müslüman olan kimsenin gusletmesinin vücûbuna kail olanlar bu hadis ile istidlal etmişlerdir. Ebû Hureyre (r.a.)den rivayet edilen ve Sumâme müsluman olduğu zaman, Efendimizin ona gusletmesini emrettiği hadis de aynı mevzudadır. İmam Ahmed ve Ebû Sevr’in mezhebi budur. Bunlar, “Müşrikin, küfr halinde cima veya ihtilâmdan hali olmayacağını İslama girmeden önce gusletmiş bile olsalar, farz-ı ikâmeye kâfi gelmeyeceğini” söylemişlerdir.
7) Baygınlıktan ayılan kişi için gusül: Bayılma çoğunlukla birtakım te’sîrler altında, beyin damarlarının birdenbire büzülerek beyne yeteri kadar kan gitmemesinden ileri gelir. O halde ayıldıktan sonra beyin damarlarını iyice harekete geçirmek, sinir sisteminde meydana gelen gevşemeyi önlemek ve bayılanın zindelik kazanmasını sağlamak için -şartlar elverdiği takdirde- banyo yapması, yani gusletmesi tavsiye edilmiştir.
8) Delilikten şifâ bulan kişi için gusül.
9) Hac ihrâmı için gusül.
10) Mekke-i Mükerreme’ye girmek için gusül.
11) Arafat’da vakfe için gusül.
12) Müzdelife’de gecelemek için gusül.
13) Şeytan taşlamaları için gusül.
14) Tavâf ve sa’y için gusül.
15) Medîne-i Münevvere’ye girmek için gusül.
4 mezhebe göre mürted olup tekrar tövbe edip islama dönenin kafirken cünüp olmadıkça guslü halen geçerlimidir?