Bir çok insan bazı hastalık veya bazı nedenlerden dolayı abdest alması pek zordur. Peki Vucudunda herhangi bir engeli olan kişi nasıl abdes alır. Mesela bir kimsenin eli kesilir ve kendisine altın veya benzeri bir madenden takma el takılırsa, gusul ve abdest alırken nasıl yapmalıdır?
Taktığı eli çıkarmak zor değilse onu çıkarıp yerini yıkamak zorundadır. Şayet et ve deri içine yerleştirilmiş ise, onu çıkarmak câiz olmadığı gibi ne altın ve ne de takma elini yıkaması gerekir. Şayet vucudunda herhangi bir protez bulunuyorsa üstünden mesh etmek caizdir.
Yaranın, çıbanın, derideki çatlak ve yarıkların üzerine veyâ içine konan merhem, pamuk, fitil, gaz bezi, flâster, sargı bağı gibi şeylerin çözülmesi, çıkarılması yaraya zarar verirse üzerine mesh edilir. Bu abdestle, abdesti bozan başka bir şey olmadığı müddetçe sayısız vakit namaz kılınabilir.
Elde, tırnakta ve diğer uzuvlarda bulunan herhangi bir yara üzerine konulmuş sakız, pamuk gibi şeylerin veya ilaçların üzerine de zaruret halinde bir kere mesh yapılır. Bunlara sıcak su zarar vermiyorsa, mesh yeterli olmaz, yıkamak gerekir. Yapılacak meshin bütün sargıyı kaplaması gerekmez; çoğunluğunu mesh etmek kafi gelir. Bir sargı üzerine mesh yapıldıktan sonra sargı değiştirilirse, tekrar mesh gerekmez. Yine bir sargıya mesh yapıldıktan sonra, onun üzerine başka bir sargı daha sarılmış olsa, yeniden bir mesh daha yapılmaz. Henüz özür kalkmadan sargı açılsa, mesh bozulmuş olmaz.
| Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam İlmihali
Yani ayağı alçıda ya da herhangi bir durumdan dolayı sargı halindeyse mesh etmek yeterli gelir.