Terâvih namazının her dört rek’atı arasında getirilen salâvât-ı şerife veya zikir sünnet midir? Ramazan ayında kıldığımız teravih namazı arasında okunan salavatlar sünnet midir? Her dört rekattan sonra getirilen salavat duası sünnet mi sevabı varmıdır? Teravih namazı Ramazan ayı boyunca her gece kılınan bir namazdır. Teravih namazı, Ramazan ayına mahsustur; vakti, tercih edilen görüşe göre, yatsı namazından sonradır, sabah namazının vaktine kadar devam eder. Vitir namazı teravih namazından sonra kılınır. Teravih namazının kılınış şekli ikişer ikişer kılındığında akşam ve sabah namazlarının sünnetleri gibi kılınır. Ramazan gecelerini ihya etmek için kılınan Teravih namazı, Kur’an’da zikredilmemektedir. Fakat hakkında çok sayıda hadis rivâyet edilmiştir.
Terâvih namazının her dört rek’atı arasında getirilen salâvât-ı şerife veya başka zikir hakkında bir şey vârid olmamıştır. Salavat getirmek ve dua etmek, hiçbir şekilde bid’at olmaz. Bu şekilde salavat getirmek caizdir.
Memleketimizde ise, ekseriya müezzinler, cemaatın da iştirâkiyle sesli olarak salâvat okur, cehrî zikir yaparlar. Bu güzel bir âdettir.
“Allahümme salli ala seyyidina muhammedini’n-nebiyyi’l-ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.”
“Allah’ım, Efendimiz olan ümmi peygamber Muhammed’e ve onun ailesine ve ashabına salat (rahmet manasında dua) ve selam olsun.”
Bazı yerlerde “sallû alâ Muhammed” deniyor. Bu ifade, (Muhammed aleyhisselama salevat getirin) demektir.
Peygamberin ve Hulefâ-yı Râşidin zamanında böyle bir şey yoktur. Ancak terâvih namazı çok uzatıldığı için her dört rek’at arasında istirâhat ediliyordu. Bununla beraber söz konusu olan salâvât ile zikri, terâvih’in sünneti saymaksızın söylemek her zamanda olduğu gibi sünnettir.
Teravih namazının kazası yoktur. Bilindiği gibi farz ve vacip namazlar kaza edilirler.
Teravih namazını, her iki rekatta bir selâm vererek on selâm ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rekatta bir selam vermek de caizdir. Fakat bu şekilde kılmak mekruhtur.
Teravih namazını kılarken, iki rekatta bir selâm verilse, normal olarak akşam namazının iki rekat sünneti gibi ve dört rekatta bir selâm verilse, yatsı namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Başlarken ve her iki rekatın başında “Sübhâneke”, “Ezûzübesmele” ve her oturuşta “et-Tahiyyat” ile “Salli-barik” duaları okunur. Cemaatle kılınınca, cemaat hem teravihe, hem de imama uymaya niyet eder. İmam teravih namazını sesli olarak kıldırır (el-Kasânî, Bedai’us-Sanâyi’, Beyrut, 1974, I, 288; Tahtavî, Haşiye, 335 vd).
Teravih namazı, diğer namazlara nispetle biraz seri kılınır. Ama bu, harflerin mahreci anlaşılmayacak şekilde bozuk bir telaffuzla kılınabilir anlamına gelmez. Bu bakımdan teravih namazının normalin dışındaki bir şekilde acele kılınması mekruhtur. Namazın rükünlerini yerine getirirken de acele edilmez. Kelimeleri tane tane okumak, mahreçlere dikkat etmek ve rükünleri gerektiği gibi yerine getirmek gerekir.
Teravih namazı hatimle kılınmayan camilerde, herhangi bir yanlışlığa meydan vermemek ve cemaatın da kısa sureleri iyice ezberlemelerini sağlamak için, “Fil sûresi”nden sonraki sureleri okumakta yarar vardır. Bu durumda imam, rekat sayılarında da tereddüde düşmekten korunmuş olur. (İbn Abidîn, Reddu’l-Muhtar, II, 44; vd., Vekbe ez-Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî, Dimaşk, 1989, II, 72).
Teravi rekatların arasında ilahi okumak caiz midir
Dört rekatta bir selam vermek de caizdir. Fakat bu şekilde kılmak mekruhtur.
Madem bu sefilde kilmak mekruk da neden camilerde hocalar 4 rekatlik kildiriyor?
Çok doğru söylemişsin,ağzına sağlık.
2 rekatte bir selam şafii lere göre daha faziletlidir.
hanefi mezhebinde 4 er rekat kılınması daha faziletli görülmüştür.