Satın alınan malı teslim almadan başkasına satıp devretmek Hanefî ve Şâfiî mezheblerine göre caiz değildir, deniliyor. Teslim ne ile meydana gelir?
Evet satın alman malı teslim almadan başkasına satıp devretme Hanefî ile Şâfiî mezheblerine göre caiz değildir. Mal, gayr-ı menkul olduğu takdirde onun teslimi tahliye edilmesiyle olur. Yalnız satın alman gayr-i menkul mal orada hazır olmazsa tahliye etmekle beraber oraya varacak kadar bir zaman geçmesi lâzımdır ki teslim ve tesellüm meydana gelsin.
Menkul ise Şâfiî mezhebine göre teslimi, alıp götürmek veya bir yerden alıp başka bir yere koymakla olur. Şayet konduğu yer satıcıya ait olursa onun iznini almak da lâzımdır.
Hanefî mezhebine göre ise teslimi, müşteri engelsiz olarak satılmış olan malı teslim alabilecek şekilde tahliye edilmesiyle olur. Şâyet uzak olursa teslim ve tesellüm İşi bitmemiş olur. Bir kimse ambarda bulunan buğday ve pamuk gibi menkul bir malı satın alır sonra satıcı ambarın anahtarını kendisine vererek artık alabilirsin dese, teslim ve tesellüm işi bitmiş olur.
Hatta anahtarı teslim ettikten sonra zaman geçer ve bu arada satılmış olan mal yanar veya başka bir sebeple telef olursa müşterinin kesesinden gider. Çünkü anahtarı müşteriye teslim edip onu serbest bıraktıktan sonra hükmen teslim sayılır. Saülan şey şâyet sığır, koyun gibi bir şey olursa gözle görülse teslim sayılır. Elbise gibi bir şey olup şayet elini ona uzattığı takdirde yetişirse bu teslim sayılır. Bir kimse bir şeyi satın alıp içine koymak için bir kab verip içine konulursa teslim sayılır.
Dipnot
İbn Abidin, c. 4, s. 42-43