Hatasız kul olmaz, bütün insanlar hata edebilir. Bu nedenle bugün Tevbe İstiğfar duası nasıl yapılır? konulu makalemizi derledik. Ayrıca Tevbe istiğfar duası arapça ve Türkçe olmak üzere okunuşlarını ve anlamını’da hazıradık. Bu şekilde çok daha kolay bir biçimde anlayabilirsiniz.
Öncelikle İstigfar etmek, estagfirullah demektir. Tevbe, haram işledikten sonra, pişman olup, Allahü teâlâdan korkmak, bir daha yapmamaya azmetmek, karar vermektir.
Allah’ın kelâmı olan Kur’ân-ı Kerîm’de günah kirleriyle kirlenen hayatımızı tevbe ve istiğfar suyuyla temizlememiz emredilmektedir. Hiç günahımız olmasa dahî, lutfedilen ilâhî nîmetlere şükredebilmemiz, tâkatimizin üzerindedir. Bu bakımdan da acziyet içinde istiğfâr etmemiz, kulluğun zarûretindendir. İlk tevbe eden peygamber Hazret-i Âdem -aleyhisselâm-’dır. Allâh’a kulluğun en mühim tezâhürü, istiğfar ve duâdır. Zira istiğfar ve duâ ile meşgul olan kişi, hem acziyetini idrâk etmiş, hem de Rabbini zikredip O’nunla beraberlik hâlini yaşamış olur.
Bütün hayatı isyan ve günah içinde geçen, “Sonra tevbe ederim!” düşüncesiyle tevbeyi geciktiren kimselerin ebedî hayadan tehlikededir. O yüzden Tevbe veya istiğfar etmekte acele davranmalıyız..
İnsanlar, kul olmaları dolayısıyla günah işlemekten uzak değillerdir. Büyük veya küçük günahlar her zaman insanlardan sâdır olabilir. Bu günahların Allah tarafından afvedilmesi için tevbe ve istiğfar etmelidir. Samimi olarak yapılan istiğfarları Allah (c.c.)in kabul buyuracağım Peygamberimiz haber vermişlerdir.
AShâb-ı kiram, Peygamberimiz’e sordular:
— Yâ Resûlallah, nasıl istiğfar edelim?
— Estağfirullah, estağfirullah, estağfirullah, deyiniz.
Peygamberimiz, «Ben günde 70 defadan fazla Allah’dan mağfiret dilerim», buyurdular.
Hazret-i Ömer de:
Biz bir mecliste Resûlullah’ın 100 defa istiğfar ettiğini saydığımız olurdu, buyuruyorlar. .
İstiğfar lâfızları muhteliftir. Çeşitli şekillerde istiğfar edilir. Kendisinden büyük günah sâdır olmuş kimseler şu duaya çokça devam etmelidirler:
TÜRKÇE OKUNUŞU
Allâhümme mağfiretüke evse’u min zünûbi ve rahmetüke ercâ indi min ameli.
TÜRKÇE ANLAMI
Allah’ım, senin mağfiretin benim günahımdan ve rahmetin amelimden daha geniştir.»
Bir gün adamın biri Resûlullah’a gelerek, vah günahlarım., deyip duruyordu. Peygamberimiz bu duayı okumasını buyurdular. O kimse de okudu. Peygamber aleyhisselâm, «Kalk, Allah seni afvetti» buyurdular.
Bu duayı bütün Allah dostlan hep okuya gelmişlerdir.
TÜRKÇE OKUNUŞU
Sübhâna’l-Iâhi ve bihamdihi. Sübhâna’l-Iâhi’I-azîmi ve bihamdihî. Estağfiru’l-lâhe’l-azıyme ve etûbü ileyh.
TÜRKÇE ANLAMI
Allah’ı tesbîh ve O’na hamd ederim. Azîm olan Allah’ı teşbih ederim ve O’na hamd ederim. Azim olan Allah’a istiğfar eder ve O’na tevbe ederim.»
İstiğfar, Allah’tan günahın afvını istemek demektir. Onun için de en tesirli dua ve istiğfarlar ile Allah’a yalvaralım ki, semeresini görebilelim. Peygamber-i Zîşân Efendimiz, şu aşağıdaki duayı okuyanın günahları deniz köpükleri kadar dahi olsa Allah’ın afvedeceğini haber veriyorlar. O dua şudur:
TÜRKÇE OKUNUŞU
Lâ ilahe illa’l-lâhü vallâhü ekber. Ve sübhânallâhi velhamdü lil-lâhi velâ havle velâ kuvvete illâ billâh.