Din kolaylıktan yanadır. Yani din bir şeyin kolayı varsa onu tercih eder. Biliyorsunuz ki dinimizin bize tanıdığı kolaylıklardan birisi de sargı veya yara üzerine meshetmektir. İslâm dini namazın ifasını dinin temel vecîbelerinden saymış olmasının yanı sıra her türlü mükellefiyette zorluğu gidermeye ve kolaylığı temin etmeye de ayrı bir önem vermiştir. Sargı üzerine mesh nasıl yapılır? Sargılı yaranın açılmasında bir zarar yoksa, gusül veyâ abdest için yaranın açılıp yıkanması gerekir. Yaranın açılması mahzurluysa sargının üzerine meshedilmesi ve yaralı yer yıkanmadığı için bir teyemmüm yapılması gerekir.
sargı üzerine mesh etmek tabi daha öncesinde eğer yara sargısız ise, sağlam kısmın yıkanması ile, yaralı yerin yıkanması yerine abdest esnâsında teyemmüm alması gerekir.
Sargı üzerine yapılan mesh bir zamanla kayıtlı değildir. Abdest bozulduktan sonra yeni bir abdest alındığında, sargılı bulunan kısım meshedilir.
TEYEMMÜM
Yeter derecede suyun bulunmadığı veya bulunup da kullanılmasının mahzurlu olduğu hallerde abdestin ve guslün yerine yüzü ve kolları temiz bir toprakla meshetmek suretiyle teyemmüm yapılır.
Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime’sinde buyurur ki:
“Hasta iseniz veya yolculukta bulunuyorsanız, yahut biriniz abdest bozma yerinden gelmişse, veyahut kadınlara dokunmuşsanız (yaklaşmışsanız) ve su da bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin. Yüzlerinizi ve ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir zorluk vermeyi istemez. Fakat O, temizlenmenizi ve üzerine olan nimetini tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz.” (Mâide: 6)
Su takriben dört kilometre uzakta ise, su kullanıldığı takdirde hastalanmaktan veya hastalığın daha da artmasından korkulursa, suyun bulunduğu yerde tehlike varsa, mevcut suyu kullanınca susuz kalma ihtimâli varsa… teyemmüm yapılır.
İki Farzı Vardır: Niyet etmek, elleri toprağa iki kere vurup yüze ve kollara sürmek.