Teyemmümün farzları kısaca Kast etmek, yönelmek manasına gelen teyemmüm, şeriat dilinde su bulunmadığı veya bulunsa da kullanma gücü olmadığı zaman, temiz toprak cinsinden bir şeyle hadesi (abdest almak veya gusl gerektiren hal) gidermek amacıyla yapılan hareketleri dile getirir. Teyemmümün abdestinin farzları şafi meshebine göre dörttür. Hanefi meshabine göre ise üçtür. Teyemmümün farzı ikidir diyenlere göre, ikinci ve üçüncü farz, bir farz olarak söylenir. Peki Teyemmümün farzları kaç tanedir? Teyemmümün farzları maddeler halinde söylermisiniz.
İmamı Şafiye göre teyemümün fazları:
1) Namazın mübâh kılınması için niyet etmek.
2) Toprakla yüzünü meshetmek.
3) Dirsekleriyle birlikte el ve kolları meshetmek.
4) Sıraya riâyet etmek.
İmamı Hanefiye göre teyemümün fazları:
1- Niyet etmek.
2- İki elin içini temiz toprağa sürüp, yüzün tamamını mesh etmek.
3- Elleri temiz toprağa vurup, önce sağ ve sonra sol kolu mesh etmek.
Teyemmümün farzı ikidir diyenlere göre, ikinci ve üçüncü farz, bir farz olarak söylenir.
Teyemmüm, su olmadığı veya suyu çeşitli nedenlerden dolayı kullanma imkanı bulunmadığı durumlarda abdest veya gusül yerine alınan sembolik bir abdesttir. Teyemmüm yapabilmek için, suyu aramak ve arayıp bulamamak, suyu nereden temin edebileceğini adil bir Müslümana sormak lazımdır. Teyemmüm, abdest ve gusül için bir kolaylıktır. Dinimizde, toprak ile teyemmüm de, su ile temizlenmek gibidir. Dinimiz bir çok kirliliğin toprak ile temizlenebileceğini açıkça bildirmekdedir.
Önce Teyemmüme Niyet Edilir.Sonra Temiz Bir Toprağa El Sürülür.Eller Tozlu İse BirBirine Vururak Silkelenip Yüz Mesh Edilir.Sonra Yine Önceki Gibi Eller Toprağa Vurulur ,Önce Sol Ele Sağ Kol, Sonrada Sağ Elle Sol Kol El Üstünden Dirseğe Kadar Üstten Alttan Bileğe Kadar Baş Parmağın Üstü Dahil Sıvazlanır