Ticâret malları ve paralarda zekât’ın vâcib olmasının şartları nelerdir? Bu mallarda zekât’ın vâcib olmasının şartı beş tane maddeden geçer. Bunları inşaallah sırayla söyliyelim. Ticaret malında zekatın vacip olması için belirtilen şartlar, altın ve gümüş için gereken şartların aynısıdır.
Ticaret malı kendisinde zekatın vacib olduğu bir mal ise, (koyun veya hurma), yani zekata tabi olan mal, zekat nisabına ulaşmış ama değer olarak nisaba ulaşmıyorsa; mesela kırk koyun olup değeri nisab miktarını doldurmuyorsa, koyun olarak zekatı verilir.
1) Mal sâhibinin Müslüman olması.
2) Hür olması.
3) Mülkiyetin tam olması.
4) Malın nisâba varmış olması.
5) Bir senenin geçmiş olması.
Ticaret, kazanmak maksadıyla elde edilen mallardır. Ticaret malı ise gümüş, altın ve para olmayan mallardır.
Ticaret, muayyen olmayan bir malın çeşidine mahsus olmayıp, kâr elde etmek amacıyla elden ele değiştirilen, taşınır taşınmaz her çeşit meşru maldır.
Ticaret mallarında zekatın farziyetine delil. Allahu Teala şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın helal ve iyisinden verin” (Bakara: 2/267)
Semure bin Cündüp (r.a) şöyle demiştir: “Allah resulü ticaret malı olarak kazandığımız her şeyden zekat vermemizi emrederdi.”
Ticaret mallarının değeri nisab miktarının altın da olsa ve bu mallar ister menkul ister gayri menkul veya ister hayvan olsun üzerinden bir sene geçtikten sonra gümüşle alınmışsa gümüşle, altınla alınmışsa altınla değerlendirilir. Eşya ile alınmışsa o beldede gümüş ve altından hangisi daha çok tedavülde ise onunla değerlendirilir. İkisi de eşit seviyede tedavülde ise ve bunlardan birine göre nisaba ulaşıyorsa kişi dilediğini esas alır.