Tilavet secdesi yapılırken nasıl dua edilir? Veya Tilavet secdesi niyet ve başımızı yere koyduğumuzda neler söylenir? İşte Tilavet secdesi arapça yazılışı ve okunuşu..
Biliyorsunuz ki Kur’ân-ı Kerim’de 14 yerde secde âyeti vardır. Kur’ân’da ondört yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir.
Tilâvet secdesini ifa edecek olan kişi namaz içinde veya namaz dışında olabilir. Namaz dışındaysa, tilâvet secdesi için kalbiyle niyet etmenin yanı sıra diliyle de niyet etmeli, sonra iftitah tekbirini alıp namaz secdesi gibi bir secde etmeli, sonra oturmalı, ardından da selâm vermelidir. Bu âyetleri okuyan veya duyan kimseler Tilâvet secdesi yaparlar. Kur’ân’da secde âyeti bulunan sûreler şunlardır:
1. Sûre-i Meryem, 2. Sûre-i Ra’d, 3. Sûre-i A’râf, 4. Sûre-i Nahl, 5. Sûre-i İsrâ, 6. Sûre-i Sâd, 7. Sûre-i Hac, 8. Sûre-i Secde, 9. Sûre-i Für-kân, 10. Sûre-i Hâmîm, 11. Sûre-i Nemi, 12. Sûre-i Necm, 13. Sûre-i İnşikak, 14. Sûre-i Alâk.
Secde âyetlerinin kenarında «Secde» yazılıdır. Bu âyetleri okuyan veya duyanlar, kalkar ellerini kaldırmaksızım, «Allâhü ekber» diye secdeye varırlar. Bilenler secdede üç defa:
Tilavet secdesi niyeti ile, eller kaldırılmaksızın “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır. Üç kere “Sübhane Rabbiye’l-ala” veya bir kere: “Sübhane Rabbena in kâne vadü Rabbina lemef’ulâ” denilir. Ondan sonra “Allahü Ekber” denilerek kalkılır.
Tilâvet secdesinin sünnet oluşuna delil olarak Abdullah b. Ömer (r.a) şöyle bir rivayette bulunmaktadır:
‘Peygamber (s.a.v) Kur’an okurken içinde secde âyeti bulunan bir sûreye geldiğinde secde ederdi. Biz de kendisiyle birlikte secde ederdik. Öyle ki, bir kısmımız alnını koyacak yer bulamazdı. Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki:
‘Âdemoğlu secde âyetini okuduğunda secde ederse, şeytan ağlayarak oradan uzaklaşır ve şöyle der: Eyvah! Âdemoğlu secde etmekle emrolundu, secde etti; ona cennet var. Ben de secde etmekle emrolundum, ama isyan ettim; bana da ateş var.’(Müslim, İmân, 133; ibn Mâce, İkame, 70.)