Gusl konusunda olduğu gibi abdest’te suyun deriye geçmesine engel olan maddeler önceden giderilmelidir. Bir çoğumuz bazı işler yaparken tırnak altında bazen kirler oluşabiliyor. Bu nedenle Namaz için veya başka birşey için abdest aldığımız zaman tırnak arasında gözüken kirler abdeste mani değildir. Fakat temizliğine dikkat etmek gerekir.
Mesela boya oje hamur gibi mum gibi yapışkan şeyler altını ıslatmaz bu gibi durumlarda bunları temizlemesi ve sonra abdest alması lazımdır. Ayrıca Tırnak kesmek abdesti bozmaz.
“Kömür madeninde birçok çeşit maddelerle çalışılmakta, iş bitiminde banyo yapılmasına rağmen tırnak arasında kalan kir altına su geçirip geçirmediği bilinmiyorsa geçiyor hüsnü zannı ile abdest ve gusül alınması caiz mi? Bu konuda fetvalar hangi yöndedir? Hanefi mezhebindenim. Tırnaklarımı kesiyorum bir gün sonra tekrar olduğu için bu sefer tırnakta ta dibe kadar kesilmiş olduğundan artık keseyim derken kanıyor.”
Tırnak kesmek bir çözümdür. Fakat kanatıncaya kadar aşırıya kaçılmasına gerek yoktur. Kesilmiş tırnağın içinde hâlâ toz ve bulaşık kalmışsa bir fırça veya bez marifetiyle çıkarılabildiği kadar çıkarılır. Buna rağmen dökülmezse kalan artıklar önemli değildir; abdest ve guslü engellemez.