Tövbe duası nasıl yapılır? veya kişi bir hata yada kötü bir fill işliyerek nefsine zülm etmişse nasıl töbe etmelidir. Günahlarının affı için öncelikle şunu iyi bilmek gerekir ki, Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Tevbe, günahtan sonra o günahı bir daha yapmamaktır.) İstiğfar etmek, estağfirullah demektir. Tevbe, haram işledikten sonra, pişman olup, Allahü teâlâdan korkmak, bir daha yapmamaya azmetmek, karar vermektir.
İnsanoğlu hiç şüphesiz aciz ve kusurludur. İnsanın nefsi kişiyi yanlış yapmaya ve günah işlemeye itebilir. Yapılan bu günahlardan dolayı ise hemen tövbeye yönelmek ve af dilemek gerekir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde: “Bütün Âdemoğulları günahkârdır, günahkârların en hayırlıları ise tövbe edenlerdir.” (İbn Mâce, Zühd, 30) buyurmaktadır.
Okunuşu: “Allâhümme lâ ilâhe illâ ente sübhâneke ve bi-hamdike, ‘amiltü sûen ve zalemtü nefsî ferhamnî ve ente hayrü’r-râhımîn. Allâhümme lâ ilâhe illâ ente sübhâneke ve bi-hamdike ‘amiltü sûen ve zalemtü nefsî fe-tüb ‘aleyye inneke entettevvâbür- rahîm.”
Anlamı: “Allah’ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, Sana hamd ederim, ben kötü bir fiil işledim ve nefsime zulmettim, bana merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın. Allah’ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, Sana hamd ederim, ben kötü bir fiil işledim ve nefsime zulmettim, bana merhamet et ve tövbemi kabul et, şüphesiz Sen tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın.” (İbn Ebî Şeybe, Dua, 19, No: 29242)
Günahtan tövbe eden şunlara dikkat etmelidir:
1 – İşlediği günahı tamamen terk etmelidir.
2 – İşlediği günahı dile getirmeyecek, konuşmayacak. Başkalarına anlatmayacak.
3 – Kendisini günaha iten ortamlardan uzaklaşacak.
4 – İşlediği günaha benzer günahlardan da uzak kalacak.
5 – Günahları konuşanları dinlemekten uzak kalacak kulağıyla da günah dinlemeyecek.
6 – Yüreğinden günahı silecek ve asla düşünmeyecek içinden böyle bir niyet geçirmeyecek.
7 – Tövbesinde samimi olup olmadığını tartacak.
8 – Tövbesinin yaşantısına yansıyıp yansımadığına bakacak.
9 – Kalbinin, niyetinin, ihlasının düzgün olup olmadığına bakacak.
10 – Tövbe edecek ama tövbeye de aldanmayacak. Sürekli tövbesine devam edecek.
Kur’an-ı Kerim övünmeyi, kendini öne çıkarmayı, takva sahibi olduğunu seslendirmeyi doğru bulmaz. Bu nedenle de Allah şöyle buyurur: “Öyleyse kendinizi temize çıkarmayın. O sakınanı, çok iyi bilir.” (Necm,32)