Sigara sağlığa ne kadar zararlı olsa da tiryakileri bundan maalesef vazgeçemiyorlar. Yeni başlıyanlarda böyledir. Yavaş yavaş alışanları serhoş etmiyor. Şerâb da böyledir. “Tütün ekmek şarap fabrikası için üzüm yetiştirmekten daha kötüdür. Çünkü üzüm başka yerde de kullanılabilir. Tütün ekme mecburiyeti yoktur. Tütün ticaretiyle ekilmesinin mübah olup olmaması içilmesinin hükmüne bağlıdır. İçilmesi mübah olduğu takdirde ekilmesiyle ticareti de mübahtır. İçilmesi mübah olmazsa ekilmesi ile ticareti de mübah değildir. Daha önce beyan ettiğim gibi tütün, asr-ı saâdette ve selef-i sâlihin zamanında bulunmadığı için hakkında âyet, hadîs ve herhangi bir müctehidin sözü vârid olmamıştır.
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, bazı ülkelerde kanun gereği paket üzerine yazılmıştır. İçenden başkalarını da rahatsız ettiği ve onlara zarar verdiği için umuma açık ve ait olan yerlerde sigara içmek yasaklanmıştır.
Bazı tarihçilere göre tütün 1070 (M.) yılında ilk önce Fransa’da yetiştirilmiştir. İslâm âleminde de hicretin ikinci bininin başında ortaya çıktığı tahmin edilir. Ulemâ-ı müte’ahhirinin tütün hakkında çelişkili sözleri vardır. Haramdır diyen olduğu gibi, mübahtır diyen de olmuştur.
İsmâ’il en-Nablûsî ile Şurünbülâlî tütün ticareti ile içilmesinin haram olduğunu Abdul Gani el-Nablusî ve dört mezhebe mensup birçok ulemanın da tütünün içilmesi ve ekilmesinin mübah olduğunu söylüyorlar (87).
Bununla beraber bugün tıbben zararı sâbit olduğundan, câmi ve cemaatine gitmesine engel olan sarımsak ile soğanın kokusu kadar kerih görüldüğünden onu içmemek daha uygundur.
Dipnot
(87) İbn Abidin, c. 5, s. 295