Bir kimse karısını üç talak ile boşadıktan sonra pişman olup tekrar onu almak ister, fakat üç talak ile boşadığı için başka bir kocaya varmadan onunla evlenmek caiz olmadığından hülle -kısa bir zamanda boşamak şartıyla bir diğeriyle evlenme- usulüne baş vurur, böyle bir şeyin İslâm’da yeri var mıdır?
CEVAP: Hülle denilen usulün İslâm dininde yeri yoktur. Bu usûlü tatbik eden de ettiren de mel’undur. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Allah helâl kılıcı -muvakkat koca- ve kendisi için hülle yapılan -eski koca- kimselere lânet etmiştir” (42).
Peygamber (sav) ile sahâbe arasında şöyle bir muhavere cereyan etti:
Peygamber (sav): -Emanet tekeyi size haber vereyim mi?
Sahâbeler: -Evet.
Peygamber: Helâl kılıcı kimsedir. Allah hem helâl kılıcı, hem kendisi için helâl kılman kimselere lânet etmiştir (43).
İbn Mes’ud’dan da şöyle rivâyet edilmiştir: Peygamber (sav) helâl kılıcı ve kendisi için helâl kılınan kimselere lânet etmiştir.
İslâm dini hülle meselesini lânetlediği halde bazı din düşmanları İslâm’ı lekelemek için ona mal etmek isterler. Yüce dinimize göre bir kimse zevcesini üç talak ile boşarsa tekrar onunla evlene-mez. Ancak boşanan kadın normal olarak başka bir kimse ile evlenir, ikinci kocası da ya vefat eder veya anlaşmazlık neticesinde birbirinden normal usûle göre ayrılırlarsa eski kocasıyla anlaşma sağladıkları takdirde birbiriyle yeniden evlenebilirler. Fakat Allah’ın ve Resûlüllah’ın lânetlediği hülle usulünde olduğu gibi pazarlık yoluyla bu işi yapmak caiz değildir. Kur’ân-ı Kerîm şöyle buyuruyor: “(Üç talak ile) boşamış ise başka bir koca ile evlenmeden kendisi için helâl olmaz” (44).
Dipnot
(42) Müsned Ahmed bin Hanbel
(43) İbn Mâce
(44) el-Bakara 230