Allah rızâsı için Kurban Bayramı günlerinde deve, sığır ve koyun cinsinden kesilen hayvana kurban denir. Kendi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Bayram günlerine âid nafakalarından fazla olarak kurban parasına sâhib olan her mükellef Müslüman için kurbaıi kesmek sünnettir. Bir evde bulunan şahıslardan bir kişinin kesmesiyle, diğerlerinden de sâkıt olur. Nezir olmayan kurbandan sâhibi yiyebilir. Nezredilmiş bir kurban ise sâhibi yiyemez.
İkinci olarak kesilen bir hayvanın udhiyye kurbanı olabilmesi için Cenab-ı Hakk’a yaklaşmak yani ibadet niyetiyle boğazlanması gerekir. Buna göre satmak, yemek ve misafire ikram etmek gibi Allah’a yaklaşma niyeti bulunmadan kesilen hayvanlara udhiyye denmez.
Udhiyye Nedir: Eyyam-ı Nahir’de (kurban bayramının ilk üç gününde) Allah’a yaklaşmak için, ibadet niyetiyle kesilen özel hayvanlara udhiye denir. Kurban deyince, genellikle, diğer türleri bir yana bırakılarak, sadece udhiye kurbanı anlaşılır. Udhiyyenin bir diğer ismi de “dahiyye”dir ki, onun da çoğulu dahâyâ şeklinde gelir.
Kurbanın hükmü nedir?
Mezheplerin çoğuna göre (Şafii/Maliki/Hanbeli) udhiye kurbanı kesmek sünnettir. Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur. Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dini hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslümanın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.