Umrenin rükünleri nelerdir? sorusu sorulduğunda öcelikle şunu bilmek lazım. Hac gibi belirli bir zamana bağlı olmaksızın yapılan Kâbe ziyareti anlamında bir terim. Umre, Mekke ve civarındaki mukaddes yerlere mahsûs olan şiârı yerine getirmek üzere Beytullah’ı ziyaret etmektir. Umre, ihrama girerek tavaf ve sa`y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmaktan ibarettir. Hanefî ve Mâlikîler’e göre müslümanın ömründe bir defa umre yapması müekked sünnettir. Şâfiî ve Hanbelîler’e göre ise farzdır.
Umre için belirli bir zaman yoktur, her zaman yapılabilir. Ramazanda yapılması mendup ve daha faziletlidir. Ancak Hanefî mezhebinde “teşrîk günleri” denilen yılda beş gün yani arefe günü sabahından bayramın 4. günü güneş batıncaya kadarki süre içinde umre yapmak, tahrîmen mekruhtur. Diğer üç mezhepte, haccetmeyen kişilerin teşrîk günleri dahil her zaman umre yapmaları, kerâhetsiz câiz görülmüştür. Haccedenler ise, Mâlikîler’e göre bayramın 4. günü güneş batıncaya kadar, Şâfiîler’e göre ise vedâ tavafı dışında haccın bütün menâsiki tamamlanmadıkça umre yapamazlar.
Umre´nin rükünlerine gelince, Mâlikîve Hanbelîlere göre üç tanedir: 1- İhram, 2- Tavaf, 3- Safa ile Merve arasında Sa´y. Şâfiîler bunlara iki rükün daha eklemişlerdir. Hanefîler´e göre ise Umre´nin tek bir rüknü vardı.
Umrenin Rükünleri
1) Niyyet ile ihrâma girmek.
2) Kâ’be’yi tavâf etmek.
3) Safâ ve Merve arasında sa’y yapmak.
4) Halk veyâ taksir.