Ramazan-ı Şerif’te oruç tutulan vakitler içerisinde (imsak saatinden iftar saatine kadar) eşlerin beraber olması dinimizce yasaktır. Çıplak olarak birbirini görmeleri seyretmeleri orucu bozmaz ancak ibadetin ve maneviyatın havasını bozar. Oruçlu iken cinsel ilişki yasaktır ve böyle iken cinselliği uayandıracak çıplaklık da nahoşluktur. Kasten cinsi ilişkide bulunmak, Oruçlu iken cinsel ilişki ‘organ birleşmesi’ noktasına gelirse erkeğin de kadının da orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ramazan gecelerini bu açıdan değerlendirmek, gündüz orucun daha rahat olması açısından da faydalıdır.
Peki Oruçlu olduğunu unutularak yaşanan cinsel birleşmenin orucu bozar mı?
Ramazan ayında unutarak cinsel ilişkiye giren kimsenin orucu aynı unutarak yiyen kimsenin orucu gibi bozulmaz. Bu hususta farz, vacib ve nafile oruçlar arasında bir fark yoktur.
Nitekim: “Ebû Hureyre radıyallâhu anhtan rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir: Adamın biri Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem’e gelerek :’Helâk oldum ya Rasûlullâh’ dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: ‘Seni helâk eden nedir’ diye sordu. Adam: ‘Ramazan gününde eşimle cimâ ettim (cinsel ilişki kurdum)’ dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: ‘Bir köle azad edebilir misin?’ diye sordu. Adam: ‘Hayır’ cevâbını verdi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: ‘İki ay hiç ara vermeden oruç tutabilir misin?’ diye sordu. Adam: ‘Hayır’ cevâbını verdi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: ‘Altmış, fakiri doyuracak bir şey bulabilecek misin?’ Adam: ‘Hayır’ cevâbını verdi. Sonra Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem, oturdu. Biraz sonra Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem’e içi hurma dolu bir zembil getirdiler. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem adama: ‘Bunu tasadduk et’ buyurdular. Adam: ‘Bizden daha fakirine mi? Medine’nin iki taşlığı arasında buna bizden daha muhtaç bir aile yoktur’ dedi. Bunun üzerine Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem, güldü, hatta yan dişleri göründü. Sonra adama: ‘Git ve onu ailene yedir’ buyurdular.” [Buhari (6709); Müslim (1111)…]
Allah Subhânehu ve Teâlâ’dan işlediğimiz günahlarımızı ve işimizde yaptığımız taşkınlıklarımızı bağışlamasını ve bizi affetmesini niyâz ederiz. Çünkü O, tevbeleri çokça kabul edendir, kullarına çok merhametlidir.