Bir kimse, piyasada birşey beğenip satın almak istiyor, ama maddi durumu müsait olmadığından onu satın alamıyor ve durumu bir varlıklıya bildiriyor, bunun üzerine varlıklı görmeden o şeyi satın alıyor ve vadeli olarak isteği ile devrediyor, böyle bir muamele dinen caiz midir?
Birşeyi peşin veya vadeli olarak satın alıp başkasına peşin veya vâdeli olarak satıp devretmekte bir sakınca yoktur.
Ancak Şâfiî mezhebine göre görmeden birşeyi alıp satmak caiz olmadığı gibi teslim almadan başkasına satmak da caiz değildir.
Hanefî mezhebine göre ise görmeden alışveriş yapmak caiz olmakla birlikte satılık şey taşınır ise teslim almadan başkasına devredip satmak caiz değildir.
Mâliki mezhebine göre ise, gıda maddeleri hariç, bir şeyi görmeden ve teslim almadan satın almak ve başkasına devretmek caizdir (1).
Demek bu muamele gıda maddeleri hariç Malik! mezhebine göre caizdir. Diğer mezheplere göre ise caiz değildir. Bunlara göre de caiz olabilmesi için, satılık şeyi satın almak ve kabzettikten sonra da devretmek veya satın almak isteyen kimseyi vekil tayin ederek, onu vekâleten satın aldıktan sonra kendisine devretmek caizdir.
(12) el-Fıkhu alelmezahibil erbaa, c. 2, s. 220 ve 234