Elimizde yirmi dönümlük arazi sülale vakfı olarak bulunmaktadır. Hem onu sulayan pınar kurumuş hemde şehrin ortasında kaldığından ondan istifade etmemiz mümkün değildir. Vakıflar genel müdürlüğünün müsaadesiyle onu parselleyerek arsa olarak satın almak veya bize düşecek hisse vakıf kalmak şartı ile üzerine bina yapmak için ortaklaşa bir müteahhide vermek caiz midir?
Tarla ve bina gibi akar herhangi bir hayır cihetine vakıf edilmişse hiç bir surette onu satmak veya değiştirmek caiz değildir. Satan Allah’ın indinde sorumlu olduğu gibi satın alan da sorumludur. Satın aldığı şey yine vakıfdır onun malı değildir. Onu aslma iade etmedikçe zalim ve gasıbtır. Manevi hayatmı zehirlediği gibi efradı ailesinin manevi hayatım da zehirlemiş olur.
Ancak mevkuf olan akardan tam istifade edilemeyecek bir hale gelirse Hanefî ile Hanbelî mezheplerine göre satılıp yerine başka bir şey vakıf olmak üzere satın alınır veya bir kısmını tamir etmek için diğer bir kısmım satmak caizdir. Satm alan da mesul değildir (27).
Buna göre gerçekten arazinizden istifade edilemeyecek veya masrafını çıkaramayacak bir hale gelmişse onu değiştirmek veya müteahhide devir etmeniz caizdir.
Dipnot
(27) El muğni libni Kudame