İslam dinine göre İslami ve müslümanlan savunmak, devleti ayakta tutan ordu ve memurları geçindirmek için devletin geliri yetmediği takdirde ölçülü ve adaletli bir şekilde vatandaşlardan vergi almak caiz midir?
İslâm dinine göre devletin malı ve özel imkânları yetmediği takdirde devleti ayakta tutan orduyu beslemek ve muhtaç olduğu araç ve gereci temin ederek müslümanlan ve İslâmı korumak için vatandaşlardan vergi almakta bir sakınca yoktur. Zekâtın farz olması yanında bir mani teşkil etmez.
İslâma göre amme menfaaü için devlet ferdin özel mülkiyetine de müdahale edebilir. Peygamber (sav) ve Hulefa-i Raşidin, özellikle Hz. Ömer (ra) zamanlarında bu gibi şeyler vuku bulmuştur.
Bir misal verelim: Zeynul Abidin (ra)’den rivayet edilmiştir: Cündüp bin Semure’nin Ensardan bir zatın hurmalığında bir tek hurma ağacı vardı. Bunun için kendisi ve çocukları o hurmalığa girerek Ensariye zarar açıyorlardı. Bunun üzerine Peygamber (sav)’e şikayet etti, Peygamber (sav)’de Semure’ye o hurma ağacını sat dedi. Fakat Cündüp, muvafakat etmedi. Peygamber (sav): “Öyleyse cennet misli kadar sana verilmek üzere onu hibe et dedi. Ama Cündüp yine muvafakat etmedi. Bu sebeple Peygamber (sav) kendisine dönerek: “Sen zararlısın” dedi. Sonra Ensariye dönerek: “Git onun ağacını kes” dedi (1).
Ayrıca Mescid’ül Haram müslümanlara dar gelip kâfi gelmeyince Ashab-ı Kiram mescidin yanında bulunan arsa sahiplerine başvurarak para mukabilinde oraları Mescidi Haram’a vermelerini teklif ettüer. Fakat, arsa sahipleri kabul etmediler. Bunun üzerine As-hab-ı Kirâm zorla satın alarak camiye kattılar (2).
(1) el-ahkâm’us-Sultaniyye s. 285
(2) İbni Abidin c. 3, s. 384