Peygamberimizin yağmur duasını hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Yağmur bir Rahmet, bir berekettir. Bu nedenle bugün sizler için Yağmur dua sözlerini derledik. Ayrıca Yağmur duasının arapça okunuşu ve Türkçe anlamlarınıda derledik. Umarım bu çalışmamız sizlere faydalı olacaktır.
Yağmura muhtaç bulunan ve onu getirmekten de aciz olan insanoğlu, bu ihtiyacının ancak İlâhî rahmet tarafından yerine getirileceğinin şuurunda olarak Allah’a iltica eder ve O’na sığınır. Yağmur duası sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de onun Raşid halîfeleri yağmur duasında bulunmuşlardır. Dua ayakta yapılır. Dua edilirken kıbleye dönülür. Dua edilirken Allah’tan af istenir, yağmur istenir. Duanın üç gün peşipeşine yapılması müstehabdır.
Yağmur duasına gitmeden önce, sadaka verilmeli, günahlardan tevbe edilmeli, dargınlar barışmalı, haksız olarak alınan şeyler sahiplerine geri verilmelidir. Yağmur duasına çıkarken oruçlu olmak, mütevazı ve muhtaç bir tavır takınmak uygun olur.
îstiska, yağmur duâsı için sahraya çıkmak demektir. Hamd ederek, istiğfar okuyarak duâ edilir. Peygamber e-fendimiz ve eshab-ı kiram ve İslâm âlimleri yağmur duâsı yaptılar. Yağmur duâsı için sahrada iki rekat namaz kılınır. İmam, asaya dayanıp hutbe okur. Sonra kıbleye dönüp a-vuçlannı semaya karşı açık olarak omuz hizasma kadar kaldırıp ayakta duâ eder. Hazır olanlar oturarak amin derler. Yalnız yağmur duâsmda eller omuzdan yukarı kaldırılır. Bir şey istemek için yapılan duâlarda, avuçlar semaya karşı açılır. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Allahü teâlâ, ellerini kaldırıp da duâ edenin duâsını kabul etmemekten hayâ eder.”^
Hastalık, kıtlık ve düşmandan kurtulmak için yapılan duâlarda avuç içleri yere çevrilir. Yağmur duâsmda, ara vermeden 3 gün çıkmak, eski yamalı elbise giymek, duâya giderken sadaka vermek, 3 gün oruç tutmak, çok tevbe-is-tiğfar etmek, kul haklarını ödemek, hayvanları da çıkartıp yavrularından ayrı bulundurmak, ihtiyarlan ve çocukları da çıkarmak sünnettir. Kâfir, dinsiz, getirilmez. Bebekler analarından ayrı bulundurulur. Elbiseler ters çevrilmez.
Peygamberimizden bize ulaşan yağmur duası şudur: “Allahümmel Eskına ğaysen muğisen henien merien ğadekan mücellilen seyhan âmmen tabekan. Allahümme! Eskıne’l ğayse ve la tec’alna mine’l kanitin. Allahümme! Inne bil biladi vel ibadi vel hakkı minel levai vaddanki mâlâ neşku illa ileyk. Allahümme! Enbit lena ezzer’a ve edirre lenaddar’a ve eskına min berekatis-sema ve enbit lena min berekatil arz. Allahümme! Inna nestağfirüke inneke künte ğaffaren fe erseles-semae aleyna midraran.”
Manası: “Ya Rab! Bize bol yararlı, her tarafa akıp giden, her tarafı sulayan umumi bir yağmur ihsan et.
Ya Rab! Bizi yağmurla suvar. Bizi, ümitlerini kesmiş kimselerden eyleme. Kullarda, beldelerde ve yaradılmış şeylerde öyle darlık vardır ki senden başkasına arzedemeyiz.
Ya Rab! Bizim için ekinleri bitir, bizim için memeleri sütle doldur, bizi göğün bereketinden suvar, bize yeryüzünün bereketinden yetiştir.
“Ey Rabbimiz! Biz senden mağfiret isteriz. Şüphesiz sen çok mağfiret edicisin. Bize gökten bol bol yağmurlar yağdır.”
îstiska, yağmur duâsı için sahraya çıkmak demektir. Hamd ederek, istiğfar okuyarak duâ edilir. Peygamber e-fendimiz ve eshab-ı kiram ve İslâm âlimleri yağmur duâsı yaptılar. Yağmur duâsı için sahrada iki rekat namaz kılınır. İmam, asaya dayanıp hutbe okur. Sonra kıbleye dönüp a-vuçlannı semaya karşı açık olarak omuz hizasma kadar kaldırıp ayakta duâ eder. Hazır olanlar oturarak amin derler. Yalnız yağmur duâsmda eller omuzdan yukarı kaldırılır. Bir şey istemek için yapılan duâlarda, avuçlar semaya karşı açılır. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Allahü teâlâ, ellerini kaldırıp da duâ edenin duâsını kabul etmemekten hayâ eder.”
Hastalık, kıtlık ve düşmandan kurtulmak için yapılan duâlarda avuç içleri yere çevrilir. Yağmur duâsmda, ara vermeden 3 gün çıkmak, eski yamalı elbise giymek, duâya giderken sadaka vermek, 3 gün oruç tutmak, çok tevbe-istiğfar etmek, kul haklarını ödemek, hayvanları da çıkartıp yavrularından ayrı bulundurmak, ihtiyarlan ve çocukları da çıkarmak sünnettir. Kâfir, dinsiz, getirilmez. Bebekler analarından ayrı bulundurulur. Elbiseler ters çevrilmez.