Müsâfirin kasren namaz kılmasının şartları kaçtır? Sefer ve Müsaferet, lügatta herhangi bir mesafeye gitmektir. Seferi, Kişinin herhangi bir nedenle oturduğu veya ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola koyulmuş kişiye de seferi veya müsafir denilir. Bu da orta bir yürüyüşle üç günlük (onsekiz saatlik) bir uzaklıktan ibarettir, Buna: “Üç merhale” de denir. 3 günlük yere gitmek niyeti ile yola çıkan kimse, konakladığı bir yerden üç günlük yola gitmeye niyet ederek, ayrılırsa, gideceği yolun iki tarafındaki evlerin hizasından ayrılınca misafir olur. Misafir, dört rekatlı farz namazları iki rekat kılar.
Yolculukta meşakkat, sıkıntı olduğunda ise, Hanefîler, Mâlikî veya Şâfiî mezhebini taklîd ederek namazları cem’ edebilirler. Çünkü Mâlikî’de ve Şafiî’de seferde cem’ etmek câizdir.
Namazları birleştirerek kılarken öğleyi ikindiden ve akşamı yatsıdan önce kılmak, birinci namaza dururken, cem’ etmeyi niyet etmek, birinci namazı kıldıktan hemen sonra ikincisini kılmak ve taklîd ettiği mezhebin abdest, gusül ve namazdaki farzlarına ve müfsidlerine uymak lâzımdır.
Yolcunun namaz kılabilmenin şartları dörttür :
1) Yolculuk mesâfesinin onaltı fersah’tan aşağı olmaması. (Bu mesâfeyi 81 km. gösteren olduğu gibi yaklaşık 150 km/ye kadar hesaplayanlar da vardır.)
2) Yolculuğun günâh makşadlı olmaması.
3) Şehir sınırlarının geçümiş olması.
4) Namaz niyyeti esnâsında kasr için niyyet getirilmesi.