Ölen kişinin zekatını kimler veririr? Veya Ölen kişi zekat borcunu kim öder?
Zekâttan borçlu olan kimse vefat ederse varisleri terekesinden zekâtını vermeğe mecbur mudurlar?
Zekât borcu olan bir kimse, imkânı olduğu halde zekât borcunu ödemeden ölse, zekat borcu kapanır mı? Hayatta iken kendisine ait bir malın hakkı olduğundan ibtal edilemez, insanlara olan borç gibidir. Onun için Bir kişi hayatta iken zekatını ödeyemediğinden doğan zekat borcu ya da ölümünden önce ödeyemediği zekatın ödenmesi için vasiyet etsin veya etmesin şafii mezhebine göre ödemesi lazımdır. Çünkü Zekâttan borçlu olan kimse imkân bulduğu halde zekâtını vermeden önce vefat ederse Şâfiî mezhebine göre vasiyet etmezse de terekesinden verilmesi gerekir. Çünkü hayatta iken zimmetinde sabit olmuştu. Şâir kul hakları gibi vefâtıyla sâkit olmaz (35).
Hanefî mezhebine göre ise vasiyet etmemiş ise terekesinden alınmaz. Çünkü vefatıyla tereke vârislere intikal eder. Yalnız vârisler bâliğ oldukları takdirde teberru ederek murisin zekâtını çıkarabilirler.
Bir malda zekât borcu doğduktan sonra, bu borç ödenmeden önce o malçalınmak, kaybolmak, gasbedilmek gibi yollarla helâk olsa; mükellef ister ödeme imkânına sahip olsun veya olmasın, Hanefîler’e göre zekât borcu düşer. Fakat bu malı bağış veya satış yoluyla tüketirse zekât borcu düşmez, zekâtını vermesi gerekir.
(35) el-Mühezzeb, c. 1, s. 175