Birkaç kişi zekâtlarını müstahak kimselere vermek üzere birisini vekil olarak tayin edebilirler mi?
Ramazan ayı için fitremizi veya zekatınımızı memleketimizde bulunan ihtiyaç sahiplerine vermek için birini vekil kıldığımızda bizim yerimize kişilere fitremizi ve zekatımızı vermesinde bir besi yoktur. Zekat vermede vekilin niyeti değil, müvekkilin niyeti geçerlidir. Onun için bir kimse, zekatını vermek için bir adamı vekil tayin etse, zekat olarak vereceği malı teslim etliği zaman veya o malı vekil fakire vereceği zaman zekata niyet etmesi gerekir.
Birkaç kişi zekâtlarını müstahak kimselere vermek üzere birisini vekil olarak tayin etseler caizdir. Şâfîî mezhebine göre o mükelleflerin zekâtlarını birbirine karıştırsa da beis yoktur. Fakat Hanefî mezhebine göre; mükelleflerin zekâtlarını ayrı ayrı tutması ve karıştırmaması gerekir. Yoksa kesesinden gitmiş olur. Müvekkillerinin zekâtının mislini veya bedelini iâde etmesi lâzımdır (31).
Yalnız müvekkiller karışürmak için izin verseler veya karıştıracağını bilerek kendisine zekâtı teslim etseler o zaman karıştırmasında beis yoktur (32). Veyahut fakirler de adı geçen vekili vekil olarak tayin etmişlerse yine beis yoktur (33).
(31) ed-Durr el-Muhtâr, c. 2, s. 11
(32) el-Feth er-Rahmânî, c. 1, s. 287
(33) ed-Durr el-Muhtâr, c. 2, s. 11