Hacılarımız hacdan dönünce beraberinde zemzem suyunu getirip, ziyaretçilerine ikram ederler. Ziyaretçiler de zemzem suyunu içmek için hemen ayağa kalkıp içerler, bununla ilgili herhangi birşey sabit olmuş mudur?
Kutsal topraklardan getirilen zemzem suyu, içmek belki herkese nasip olmuyordur. Her derde deva olarak bildiğimiz Zemzem suyu mucizesi ve sırrı çok büyüktür. Zemzem suyu ile abdest suyunun artığını ister ayakta, ister oturarak içmek sünnettir. İçen kimse ikisinin arasında muhayyerdir. Bunlardan başkasında ayakta içmek, tenzihen mekruhtur (29) İbn Abidin, 1, 87). Yani sünnet olan, o suyun içilmesidir. Hangi keyfiyet üzerine olması ise mühim değildir.
İbni Abbas’tan (r.a.) gelen bir rivayette, Peygamberimizin (asm), Zemzem suyunu ayakta olduğu halde içtiği rivayet edilir. İbni Abbas şöyle der:
“Ben Resulullaha (a.s.m.) Zemzem ikram ettim, ayakta içti.” (Müslim, Eşribe: 117; İbni Mâce, Eşribe: 21)
Su ayakta içilmemelidir. Bu kural, hiçbir zaman içilmeyeceği şeklinde de değildir. Peygamber aleyhisselam efendimiz, ‘ayakta içilmesi zaruret ve yoğunluk gibi bir nedenle mümkün olur’ şeklinde bir ek kural belirtmek için zemzemi ayakta içmiştir. Bu nedenle zemzem ayakta da içilir şeklinde bir anlayış doğrudur. Ulemamız zemzemi ayakta içmeyi müstahab görmüşlerdir. Müstehab görmek ‘âlim gözü ile hoş görmek’ anlamındadır. Zemzem oturarak içilmez şeklinde bir kural ise yoktur.