Bir çiftin nikâhı kıyılmış, yalnız zifaf (gerdek) vaki olmadan evvel herhangi bir sebeple bir talâk ile boşanmaları halinde durumları nasıldır?
Zifaf vaki olmadan evvel bir talâk ile boşanan çiftin arasında dinen beynunet vaki olur. Ricâtm yapılması da mümkün değildir. Yani zifaftan önce olduğundan iddet söz konusu değildir ve artık yabancı bir kadındır.
Ancak üç talâk ile boşanma vuku bulmadığından her iki taraf arzu ederlerse yeni bir nikâh ile birbiriyle biraraya gelebilirler. Bu durumda sadece iki talâkları olacaktır.
Nikâh kıyıldıktan sonra henüz zifafa girilmeden yapılan boşama geçerlidir. Bu durumda bir bâin talak meydana gelir (Merğinânî, el-Hidâye, III, 195). Boşayan erkek, boşadığı eşine tekrar dönmek isterse, ancak yeni bir nikâhla dönebilir. Bu şekilde boşanan çiftler, nikâhlı iken yanlarına kimsenin izinsiz giremeyeceği bir yerde baş başa kalmışlarsa (halvet-i sahîha) erkeğin kadına tam mehir vermesi lazımdır (Nisâ, 4/20-21).
Kadının da bir evlilik için iddet beklemesi gerekir (Serahsî, el-Mebsût, V, 149). Ancak halvet-i sahîha olmadan önce boşama söz konusu olduğunda mehir belirlenmemişse kocanın mehir konusunda sorumluluğu yoksa da bütçesine ve toplumun örfüne uygun bir şekilde kadına müt’a denilen bir hediye vermelidir. Ancak daha önce bir mehir miktarı belirlenmişse koca, bunun yarısını ödemekle yükümlüdür (Bakara, 2/236-237; Ahzâb, 33/49; Serahsî, el-Mebsût, VI, 63).