Bazen hayatımız’da öyle sözler duyarız ki yüreklerimize dokunurcasına. Bazen öyle sohbetler’de öyle kelimeler veya cümleler duyarız ki ruhumuza dokunurcasına. Bu gün siz değerli takipçilerimiz için Hz Yakup Sözlerini derledik. Hz. Yakub, oğlu Hz Yusuf’un durumu karşısında hangimiz gözyaşlara boğulmadık ki. Kur’ân’ın birçok yerinde Yakûb (a.s)’ın peygamberliğinden ve çeşitli faziletlerinden bahsedilmektedir. Hz Yakup Aleyhisselam kuvvetli, basiretli ve halis (samimi) kişiliğe sahipti. İşte Hz Yakup Aleyhisselam Anlamlı Sözleri
Hz Yakub’un da dediği gibi
“Artık bana düşün güzelce sabretmek” Yusuf süresi 18
“Ben senin kurtarışını bekliyorum, ya RAB.
Allah’ım bir bekleyiş içinde olanlara beklediklerini nasip eyle.
“Yitiğine gözünü verecek kadar yanarsan, mısır’da da olsa kokusunu alırsın’ın kıssasıdır.”
“Yusuf meyveli bir dal gibidir,Kaynak kıyısında verimli bir dal gibi,Filizleri duvarların üzerinden aşar.
Herhalde nefsinizin kışkırtması ile bir komplo düzenlediniz. Bana yaman bir sabır düşüyor. Belki de Allah bana tüm oğullarımı birlikte kavuşturacaktı. Hiç şüphesiz O, her şeyi bilir ve her yaptığı yerindedir. ”
“Hiç şüphesiz O, her şeyi bilir ve her yaptığı yerindedir.”
“Hz. Yakub, oğullarına dedi ki; “Ben acımı ve ızdırabımı yalnız Allah’a şikayet ediyorum ve ben Allah hakkında sizin bilmediklerinizi biliyorum. ”
“Rabbim Benim için gök kapılarını açtı. Aradaki mesafeleri kapattı.”
“Ey oğulcuklarım! Muhakkak ki şanı yüce Allah (c.c.) sizin için kendisine tabi olunacak diye peygamber olarak bizzat beni seçmiş, size dinlerin en güzelini ihsan eylemiştir. Öyle ise O’na bir şükür olmak üzere kâmil bir mümin olmaktan başka bir şekilde ölmeyiniz dedi. (Bakara 132)
“Sevgili oğullarım! Muhakkak ki benim sizleri sevdiğim gibi sizlerde kardeşlerinizi sevmektesiniz.”
Yakub aleyhisselamın beş çeşit mucizesi vardı:
1. Duâsı bereketiyle bir koyunun karnından dört kuzu doğmuştu. Bir kavim gelip, Ey Allah’ın peygamberi, geçen sene koyunlarımız hiç doğurmadı. Cenâb-ı Hakka dua ediniz, hem bu seneki, hem de geçen seneki kuzuları birden versin, diye ricâ ettiler. Yakub aleyhisselam dua edince, her bir koyundan dörder tâne doğmak sûretiyle koyunları çoğaldı.
2. Sesi sürekli olup, üç konaklık yerden bile duyulurdu. Düşman askerine bağırdığı zaman korkularından hep kaçarlardı.
3. Hazret-i Yakub’un attığı şey, pek uzaklara giderdi. Oğullarını Amâlika kavmiyle muhârebeye gönderince, muhârebe esnâsında Yehûda adlı oğlunun, süngü ve mızrakla silâhı parçalanmıştı. Yehûda, silâhım kırıldı babacığım, bir silâh gönderiniz, diye seslendiği anda, hazret-i Yakub işitip, bir dağ başından önceki gibi bir silâh attı ve seslendi. Yehûda sesini işitip, silâhı aldı ve hemen düşmana saldırdı ve gâlib geldi. Halbuki aralarında 360 km’lik mesâfe vardı.
4. Yakub aleyhisselamın duası bereketiyle büyük ve küçük dağlar yerlerinden kalkmışlardır. Ken’an ahâlisini dîne dâvet ettiği vakit, orada bulunup, yörenin iki tarafını darlaştıran dağların başka yere naklolunmasıyla, yerlerinin geniş bir saha olmasını istemişlerdi. Yakub aleyhisselam dua edince, murâdları hâsıl olup, yerleri geniş ve düzlük olup havası da gâyet güzel olarak Hicaz’da en güzel yer olarak tanınmıştır.
5. Ken’an ahâlisini îmâna dâvet ettiği vakit, oturdukları yerlerde bulunan dağlık ve taşlık yerlerin, bütün tepe ve taşların toprak olmasını teklif etmişlerdi. Yakub aleyhisselam dua edince, diledikleri gibi olmuştur.
Yakub aleyhisselamın en büyüğü Rabil olmak üzere Şem’un, Lâvî, Yehûda, Zablun (Yâlun), İsâhar, Dân, Neftâli, Âşir, Cad, Yusuf ve Bünyamin adlı on iki oğlu vardı. İsrailoğulları bu on iki oğlunun neslinden çoğalmışlardır. Yusuf aleyhisselamdan sonra akılca en üstün olan Yehûdânın neslinden Davud aleyhisselam ve Benî İsrail (İsrailoğulları) hükümdarları gelmiştir. Bu sebeple İsrailoğullarına genel olarak Yahudi de denilmiştir. İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerin çoğu da Yusuf aleyhisselamın neslindendir. Kur’ân-ı kerîmde zikr edilen Talut da Bünyamin’in neslindendir.
Kur’ân-ı kerîmde Yusuf sûresinde ve Bakara sûresi 132, 133, 140; Âl-i İmrân sûresi 84-93; Nisâ sûresi 163; En’âm sûresi 84; Hûd sûresi 71; Meryem sûresi 6, 49, 58’inci âyetlerinde Yakub aleyhisselamdan ve fazîletlerinden bahsedilmektedir.