Bu türbe; AKINCI – ARSLANTAŞI MESCİDİ’nin içinde idi. Mahrutı ve çift kubbeli Selçuk türbeleri tarzında idi. 600 Hicrî 1202 M. yılından sonraki büyük ve korkunç bir deprem KONYA’daki bir çok âbideleri yere sererken bu türbeyi ve bitişiğindeki mescidi de yıktığını kabul edebiliriz.
Bu zelzele KÜTÜK MÎNÂRE, KINACI SOKAĞI MESCİDİ gibi İLK ŞEREFEDDİN CÂMİİ‘ni de yıkmıştı. Türbenin cenazelik kısmı 1932 yılma kadar mescidle beraber ayakta idi. Bu yıl yıkılarak yeri Kız Öğretmen okulunun bahçesine katılmıştır. Türbe yıkılırken cenazeliğinden SAHÎP ATA TÜRBESiN‘dekiler gibi 6 ceset enkazı çıkmıştır. Bunlardan bazılarının bozulmuş mumyalara benzediğini bu mahallede türbenin yol aşın iki ev ilerisinde bizim evimizin karşısında oturan Hoca Salih efendi müşahedesine dayanarak bana anlattı. Senelerce içinde namaz kıldığım mescidin kitabesinden başka türbenin tarihini ve altındaki ölülerin hüviyetlerini, ölüm yıllarını gösteren her hangi bir kitabeye ve vesikaya rastlamadım.
Mescidi yaptıran Cemai-ed-din Ishak’ın babası Emir Ali’nin de bu türbeye veyahut önündeki kabristan’a gömülmüş olmaları çok muhtemeldir. Türbenin şimal tarafındaki bahçesinde küçük bir kabristan vardı. Bazı Selçuk prens ve prenseslerinin de bu türbede gömülü bulunduklarını ve adım Selçuk sarayının Akıncı kapısının önünde bulunmasından aldığını sanıyorum.
Buradaki bir saray ve bir medrese de (Kemaliye medresesi olması muhtemel) AKINCI adını alıyordu. Selçukîlerin Cemal-ed-din adlı bir av (Şikâr) emirleri vardır. Ammâ bu câmii yaptıran Cemal-ed-din midir tesbit edemedik. (2)
Dipnotlar
2) Türkiye Selçukluları hakkında resmi vesikalar. S. 27, 32.