Konya Belediyesinde 18 senelik bir uykuya yatınlmıya mahkûm ve tetkik bahanesiyle şunun bunun fuzulî tasarrufuna ve faydalanmasına terkcdildiktcn sonra muhterem ve fazıl dostum Doktor Osman Nuri bey tarafından 1947 yılında BELLETEN’in 42 nci sayısında (Şemsettin Altun aba, vakfiyesi ve hayatı) başlıklı bir yazı neşredildi. Osmarî Turan bey Türk ve îslâm eserleri müzesinde 3416 numarada kayıtlı bulunan vakfiye suretini neşretmişlerdir.
Bizim tetkik ettiğimiz sureti görmemişlerdir. Her iki surette hiç Arapça bilmiyen ve eski yazıları okumada mumaresesi olmıyan cahil kâtipler tarafından yazıldıkları için korkunç hatalarla doludur. Atlamalar vardır. Bunlara (Yazılmış) demek te doğru değildir. (Nakşedilmiş) demek daha uygun olur.
Konya Selçukî devletinin kuruluşundan 128 yıl kadar sonra Konya’da hazırlanan büyük ve hayırsever Selçuklu emiri Şems-ed-din Altunba’nın bu vakfiyesi, tanziminden 13 yıl kadar evvel haçlı sürülerinin işgaline uğrıyan Konya’nın tarihi, topografyası, Türk ve Müslümanların bu toprakları nasıl hazım ve temsil ettiklerini göstermesi bakımından fevkalâde mühimdir.