Çeşme; Fakih dede mahallesinde Buğday pazarı civarında 183 numaralı Gevraki sokağının başındadır.
Çeşme eskiden daha önde idi. Yol tanzim edilirken buraya kaldırılmıştır. Gevraki zade Mustafa efendi tamir ettirdiği için yeni bir adı da (GEV-RAKİ ÇEŞMESÎ) dir. Üstünde iki kitabe vardır. Birinci tâlık iki satırlık kitabe şudur:
MAŞAALLAH Besmeleyle iç suyun ayn-i şifa Gevraki Mustafa Efendi tarafından olunmuştur inşa. 1341 — 1339
Bu akar suyu (çeşmeyi) Tanrının rızasını istiyerek Sultan Süleyman ibn-i Selim han-m – Allah hilâfetini muhalled kılsın – kullarından Yatıkçı zade Emirza bey 944 yılında yapmıştır.
Bu çeşme; Yavuz’un ŞEMS mahallesindeki çeşmesinden sonra KONYA-da üstünde bir hükümdar adı taşıyan ikinci çeşmedir.
Konyada gece bekçilerine (Yatakçı) dendiği gibi (yatak) yapana da denir. Selçuk ordu teşkilâtında (Yatakçı); bir sınıf askerin vasfıdır. OsmanlIlarda bunlara (Çadır mehterleri) derler. İkinci okuyuşa göre ( ) (Yatıkçı) Toprak bardakçı, testici demek olur. Bu çeşmenin şer-i sicil ve tedavül kayıtlarının ve arşiv vesikalarının bir çoklarında bu ( ) şeklinde yazılmıştır. Yalnız bir tanesinde ( ) yazıldığını birisi naklediyor. Eğer bunda bir yazış hatası veyahut bir uydurma yoksa ikinci okunuş şeklini kabul etmek doğru olur.
Konya müzesi idaresindeki bu çeşmenin fişinde bu kelime (Tırtıkçı) gibi tesbit edilmiştirki (yankesici) demektir. İstanbul Başvekâlet arşivinde 399 numarada kayıdlı Kanunî devrine ait Konya tapu defterinde Konyanm Sahra nahiyesine bağlı Karahüyük köyü yazılırken aynen şöyle deniyor:
«Karye-i Karahüyük: Mezkûr karyeden beşyüz dönüm yer mülk-i veled-i ( ) ber muceb-i Defter-i köhne ve hüccet-i şeriyye mea mukarername İbrahim bey ve Sultan Selim han mezkûr karyenin temamen mülkiyyetine ( ) evlâdından Şeydi Ahmedin Beyt-ül-malden satın aldığına elinde hüccet-i şeriyyesi ve İbrahim beyden mukarrernamesi var amma Haydar çelebi defterinde heman beşyüz dönüm yer mülk kayd olunduğu sebebden yine mezkûr Şeydi Ahmede beşyüz dönüm yer mülk kayd olundu…