Mâbed; HACI FETTAH MAHALLESΑnde Fırancalacı Hüseyin efendi çeşmesinin karşısmdadır. Kerpiç yapı, Üstü dam örtüdür. Çelenleri kamıştandır. Mâbedin doğu tarafında ve kapının solunda bir de yazlık vardır. Burası eskiden mektep olarak kullanılıyordu. Mâbedin ve yazlığın tarihi yadından başka mimarî bir kıymeti yoktur. Mâbedin batı ve kıble tarafmda kendi adını verdiği büyük bir mezarlık vardır. KONYA’lı Abd-ül-fettah ve Abdullah çavışlarm mezarları mâbedin doğusundadır. İkisi de Yeniçeri ser-puşlu olan mezar taşlarının kitabeleri bozuk imlâlı* düşük vezin ve kafiyelidir.
Abdullah çavışm da babası Abdülfettah ile beraber idam edildiği anlaşılmaktadır. Abdülfettah çavış ANKARA vakıflar umum müdürlüğü arşivinde bulunan (1255 anadolu başlar) numaralı defterin 343 sahifesinde 22/Şevval 1124 (1712 M.) tarihinde tanzim edilmiş bir vakfiyesi vardı. Bu vakfiyenin bir sureti de KONYA vakıflar müdürlüğündeki beş numaralı defterin 220 nci sahifesinde kayıtlıdır.
Abdülfettah çavış evvelce hükümdarın emrile KONYA’da lâle yeri denilen mahalledeki câmi’i tevsi ederek buraya bir minber koyduğu ve ittisaline de bir mektep yaptığı gibi At pazarı kapısı haricinde ÇADIR ÇEŞME kurbindeki menzilhanesinin ittisaline de bir MEDRESE yaptırmıştır. Bu hayır müesseleri için şunları vakfetmektedir :
1 — Konya Suru önündeki Çadır çeşme yakınında bir oda, bir yazlık, bir bahçe ve üzüm bağını ihtiva eden bir ev.
2 — At pazarı kapısı haricinde Çadır çeşme yakınındaki hanın yarısı ve hanın ittisalindeki yedi dükkân ve üstündeki odalar.
3 — Aynı mahalde çömlekçiler sokağında bir çömlekçi dükkânı.
4 — Aynı yerde kiremit çukuru ve Miskinler gölü denilen yerdeki bir menzilhane ve buradaki bir bahçe.
5 — Menzilhane ittisalinde on dükkân.
Vakfiyeye göre Abdülfettah çavış hayatta iken kendisi ve vefatından sonra oğlu Hacı Abdullah; câmi ve medresesine mütevelli olacak ondan sonra tevliyet en iyi ve salih erkek evlâdına şart koşulmuştur. Şimdiki ABDÜLFETTAH MESCİDÎ’ni vaktile Bal i Beşe isminde bir zat yaptırmıştı. KONYA vakıflar müdürlüğündeki beş numaralı defterin 296 ncı sahifesinde 1232 Recebi başında tanzim edilmiş bir vakfiyesi daha vardır. Vâkıf; Şükran mahallesinde ( Hafız Mustafa ibn-i Es-seyyid Abdülfettah ibni Es-seyyid Mustafa’yı Konevî ) dir. Bu zat babasının ikmaline muvaffak olamadığı medresesini tamamlamış ve beş yüz kuruş ta vakıf etmiştir. Abdülfettah çavışm babasının adı Hacı Mustafa olmasaydı biz bu ikinci vakfiyedeki Âhdülfettah’ı başka bir Abdülfettah sanacaktık. Halbuki Hafız Mustafa; Abdülfettah çavışın oğludur. Babası ve amcasının idamlarından tam 101 sene sonra babasının başladığı medresesini tamamlatmış ve vakıf etmiştir. KONYA’lıların çok uzun ömürlü olduklarını Evliya Çelebi yazmıyor mu? Hamdizade Ragip efendi HACI FETTAH MEDRESESΑnin GEV-RAKÎ MEDRESESİ yerinde olduğunu söylüyor.
Hanı da Mecidiyelerin hanının arkasında Bulgur tekkesinin batı kuzeyinde idi. Şükran mahallesindeki medrese de yıkılıp satılmıştır. HACI FETTAH MEZARLIĞI’nda bir çok meşhurların mezarları vardır. Bu mezarlıkta Konyanın büyük âlimlerinden 22/Cümadelulâ/1324 yılında ölen Şeyh Mehmed Baha-ed-din efendi ile ikinci oğlu.22/Muharrem/1339 da idam edilen Rıfat efendi, ve 1319 da ölen ulâmadan NUZUMLALI Hacı Ahmed Hamdi efendinin mezarları ve türbeleri vardır..
Şeyh Mehmed Bahaddin efendinin mezarı üstüne dört sütunun tuttuğu zarif ve narin bir kubbe yapılmıştır. Mezarlığın batı güney köşesinde Külâhçı mescidi vardır.