Türbe; Mevlâna Celâl-ed-dini Rumî manzumesi arasındadır. Cenup batı tarafından MEVLÂNA TÜRBESİ’ne bitişmektedir. 8 yüzlüdür. Her yüzünün eni 2,42 metredir. Batıya açılan kapısı sonradan kapatılmış ve türbe tarafındaki penceresi kapı haline konulmuştur. Türbe Gödene taşı ile yapılmıştır. Kubbesi sağırdır. Kapısının eni 0,78, yüksekliği 1,87 metredir. Kapısının kemeri beyaz mermerle ve mor taşla zıvanalanarak örülmüştür. Kapının üstündeki mermerde iki satır halinde güzel bir sülüs ile şu dört misralık kitabe okunmaktadır :
1 — Haşan paşa edip rihlet cihandan — alem kaldırdı milk-i câvidane
2 — Dedi tarih-i fevtin hâtif-i gayp — ola canına cennet aşiyane
Sene 981 (1)
Son mısraı Ebced hesabına vurulunca Haşan Paşa’nm (981 H. 1573 M.) yılında öldüğü anlaşılmaktadır. Bu tarih ayrıca rakamla da gösterilmiştir. Türbenin içinde hiç bir merkad ve sanduka kalmamıştır. MEVLANA DERGAHI; müze yapılmadan evvelde burası yağ deposu halinde kullanılıyordu. îçinde bir kaç büyük yağ küpü vardı. Şimdi de müzenin deposu halindedir. ( KONYA REHBERİ ) ( Sahife 56 ) ve ( KONYA ASAR-t ATİKA MÜZESİ REHBERİ ) (Sahife 25) adlı eserlerin ikisi de bu kitabeyi hatalarla kopye etmişler. İkinci eser ölüm tarihini 918 gibi göstermek suretiyle daha katmerli bir yanlışlık yapmıştır. Bu eserin müellifi, eski Konya müzesi Müdürü Mohmed Yusuf; bu ölünün hüviyeti hakkında da ({Kim olduğu anlaşılamıyan bir HASAN TÜRBESİ ) demektedir. Biz bu zatın hüviyetini tesbite muvaffak olduk. Bu; II. Selimdin Kızlarından Şah Sultan’la evlenmiş Karaman beyler beyisi olmuştu. Rus Haşan Paşa şöhretini taşırdı.
Peçevî; hal tercemesini kısaca şöylece kaydetmiştir : ( Rus Haşan paşa bazı yerlere vali olduktan sonra miri miran-ı Karaman olup Selâtinden biri ile tezevvüç etmiş idi. Lâkin namı zatına galip bir adam idi. )
Bu türbe yapıldığı zaman Sinan; Hassa mimarları başı idi. Fakat bize kadar gelebilen (TEZKİRET-ÜL-BÜNYAN) ve (TEZKİRET-ÜL-EBNÎYE) adlı eserlerde bu türbenin adına rastlanmaz. Bu türbe; MURAD PAŞA KIZI ve SİNAN PAŞA TÜRBELERİ ayarındadır. HURREM PAŞA TÜRBESİ bu üç türbeden daha yüksek ve daha muhteşemdir. Buradaki türbelerden dördü de Karaman eyaleti beyler beylerine aittir.
Konya müze kütüphanesinde 19 numarada kayıtlı Türkçe tefsirli ve tercümeli 968 yılında yazılmış bir Kur’an’m vakfiyesinde de bu Haşan paşanın Karaman beyler beyi olduğu tasrih edilmektedir.