HOCAFAKIH de Röle Haşan hanmm arkasında Mehmed Salibin Ali efendinin bağının içindedir. Türbe Gömeç hatun türbesinin tipine yakın bir pilânla yapılmıştır. Beşik örtüsü kemerinin yüzleri ve içleri çinilerle kaplı idi. Muhteşem bir tak » Eyvan halinde yükselen türbenin çinili kısımları evlerin ve hanın seviyyelerini aşarak kendisini yoldan geçenlere gösterirdi. Ben türbenin bu halini bilirim, gördüm. Bakımsızlık ve ihmal yüzünden 1306 H. 1888 M. yılında kemeri çökmüştü. Konya ulemasından Abd-ül-basir efendi ile Gevraki Hoca türbeyi tamir ettirmişlerdi. Mehmed Salihin Ali efendi bu âbideyi bahçesinden söküp atmak istiyordu. Taşlarını Hoca Fakıh de yapılacak bir çeşmede kullanmak bahanesile bu eşsiz Türk âbidesini yıkmıştır.
Çinilerinin bir kısmı Hoca Fakıh mescidinin havlı divarlarında kullanılmış bir kısmı da yok edilmiştir. Şimdi türbenin yalınız cenazelik denilen alt kısmı kalmıştır. Burası da bir sel savağı haline getirilmiştir. İçerisi kumlarla dolmak üzeredir.Ben türbenin bodrum katını tetkik ettim. Sekiz dılığlı-dır, dört yüzünde künkden iki hava deliği vardır. Âbidenin ayakta kalan bir kısmı bile büyük bir kıymet ifade etmektedir. Bu halile olsun saklanması temenni edilir. Türbenin eyvanı kıbleye, Hoca Fakıh Türbesine karşı idi. Üç metre kadar olan alt kısmı kesme taşla üstü tuğla ile yapılmıştı. Türbenin bulunduğu saha Sahib Ata’mn bağı idi.
Abdüikadir Erdoğan 284 sayılı 20/Şubat/1330 tarihli BABALIK GAZETESÎ’ndeki bir yazısında önündeki hanın Şekerfflruş’a ait olduğunu söyleyorsada bu teşhisi tarihi hakikata uygun değildir. Hanı yazarken bu meşhurlaşan yanlışı düzeltmiye çalıştık. Bu türbenin selçuk vczir-i âzami Sahib Isfahant’ye ait olduğunu tahmin ettiren bazı vesikalar elimize geçti. KONYA’ nın bu meşhur semtinde Sahib itfa-hanî’nin de bağ ve bahçesi vardı. Biz türbenin Şekerfüruş’a ait olması hakkındaki tevatür halindeki söylentiyi kabul ettik. Türbenin hiç bir yerinde ölünün ve yapanın adını, ölüm tarihini gösteren hiç bir kitabe yoktur. Hoca fakıh mescidinin İmamı Ahmed Mor’un dedelerinden işittiğine göre Şekerfflrıi}; Ahmed Fakıh’ın talebesinden ve mûridlerinden imiş onun için türbesini buraya yaptırmıştır.