Türbe; Mevlâna dergâhı havlusundaki türbeler manzumesine dahildir. Mevlâna türbesinin ve Murad paşa kızı türbelerinin güney tarafındadır.
Bina sekiz- köşeli ve sağır kubbelidir. Her yüzünün eni 2,53 metredir. Gödene taşı ile yapılmıştır. Kuzeye açılan kapısının söveleri mermerdir. Kemeri beyaz mermer ve renkli taşla örülmüştür. Kapının üstündeki kitabe taşı birer madalyon halinde ikiye bölünmüş ve ortadaki müselleslerden yukarıdakine «Tarih-ül- Vefat = « altmdakine de «Tarih-ül-bina = kazılmıştır. Yazı orta bir sülüstür. Sağdaki iki satır halindeki dört mısra paşanın ölüm tarihidir. Soldaki dört mısra da türbenin yapılış yılını göstermektedir.
Türbesi Şimdi ölüm kitabesini okuyalım :
1 — Etti dünyadan Sinan paşa güzar – Hak yerin gülzar-ı Cennet eylesin.
2 — Dedi bir eksikli tarihin anın – Canına Allah rahmet eylesin 981.
Son mısraı Ebced hesabına vurulunca (980) tarihi çıkar. Buna üçüncü mısraın işareti üzerine bir rakamı ilâve edilirse paşanın 981 H. 1573 M. de Öldüğü anlaşılır. Esasen bu rakam da dürdüncü mısraın sonuna yazılmıştır.
Türbenin inşa tarihini gösteren ikinci parçayı da okuyalım :
1 — Sinan paşa verüp can-ı azizi – Olup köy-i şehidâne revâne.
2 — O Yusuf-siyrete ahsen-i tarih-Sinan paşa mahal Mısr-ı cinane 982.
Kitabenin son mısraı Ebced hesabına vurulunca türbenin, paşanın vefatından bir sene sonra yapıldığı anlaşılıyor. Kitabenin üçüncü mısraındaki işaretten türbede medfun olan paşanın adının (Sinan Yusuf) olduğunu çıkartıyoruz. (Konya Asar-i Atika Müzesi Rehberi) bu kitabeyi beş, (Konya ve Reh-] beri) adlı eser de altı yanlışla kopye etmişler, Biz ilk defa ilim âlemine doğrusunu sunuyoruz.
Bu iki eser Sinan paşanın resmî hüviyeti hakkında bir şey söylemiyorlar. Birinci eserin müellifi eski Konya müzesi Müdürü Yusuf Ziya şunları yazar :
«Bu Sinan paşa hangi Sinan paşa olduğa malûm değil isede kitabelerine bakılırsa kendisinin Mısırda bir münasebetle bulunduğu tahakkuk eder.»
Türbe; Sinan’ın mimarbaşılığı zamanında yapılmıştır. Fakat mimarı malûm değildir. Türbe şimdi Konya şer’î siciller deposu halinde kullanılmaktadır. içindeki sandukada hiç bir kitabe yoktur.
Biz bu Sinan paşa’mn hüviyetini tesbit ettik. Sicill-i Osmani sahibi bunun hâl tercümesini bir senelik bir hata ile şöyle yazar :
«Sinan Yusuf paşa — Gürcistanda Tiflis Hanı idi. Lala Mustafa paşa serdarlığmda gelip müslüman oldu. îsmi (Yusuf) tesmiye olunup sonra paşa oldukta Sinan telkip olundu. Sultan Murad Hân-ı saninin evailinde fevt oldu.»
Sinan Yusuf paşa’nın Karaman beyler beyliği yaptığı ve II. Selim’ia son hükümdarlık yılında öldüğü anlaşılmaktadır. Son mısradaki (arapça yazılan} Mısıra intikal ettiği mânasını çıkarmak doğru bir tahmin değildir.