Bu medrese; Dede bahçesinin şimal tarafında şimdi ayakta bulunan Tâc-i Veziri türbesinin ittisalinde idi. Yine burada bir hankah var idi. Osmanlılar Konyayı aldıkları zaman medrese faaliyette idi.
881 H. 1476 M. yılında Fâtih adına yapılan ÎLK KARAMAN ili tahririnde Tâc-i Vezilfnin torunlarından Mehmed oğlu Aİİ medresede müderris idi. 25 sene sonra II. Bayezid adına yapılan tahrirde medresenin müderris ve vakfın mütevellisi Tâc-i Vezirî evlâdından Mehmed’in oğlu Mevlâna Alâ-ed- din idi.
KONYA’da Ayazma, Varsana ve yine burada Kızılca kilise çiftlikleriyle Konya Bedesteninin yanında bir dükkânın yeri Horasanlı havlusunda ve Ahmed Fakıh civarında birer tarlanın tamamı ve Sahra değirmeninin dörtte biri bu medresenin vakfıdır.
ANKARA kuyud-i kadime arşivinde 255 numarada kayıtlı bir ilyazıcı defterinden öğrendiğimize göre Tâc-İ Vezirî’nin bir de mescidi vardı. Mescid için bir kaç dükkân ve ev yeri icaresi vakfedilmiştir. KONYA Vakıflar müdürlüğündeki 3 numaralı vakıf defterinin 460 inci sahifesinde bulunur. Bu Defter-i Hâkanî kayıdma göre medrese Sultan Keyhüsrev’in zamanında 637 H. 1239 M. yılında yapılmıştır. Bu defter-i hâkanî kaydının altında da şunları okuyoruz : ( Medrese olmaktan ref olunup şart-ı vâkıf mucebince zâviye olmak ferman olunup aslah-ı evlâdına meşrut olmağın Kamer şah nam hatun ile oğlu Mehmed Berat-ı hümayun ile mutasarrıftırlar. Tarihi berat-ı hümayun sene 964. ) Bunun ününe de şunlar yazılmıştır : ( Vakf-ı şerif-i mezburun mururi-i eyyam ile ve tedavül-i eyadi ile vakfiyeti zayi olmağın yedlerinde mevcud sureti Defter-i Haneye kaydoldu.)
Hâkanî defterden alman bu hülâsalara göre Kanuni Sultan Süleyman zamanında 964 H. 1556 M. yılında medrese lâğvedilerek zaviye yapılmıştır. Medresenin vakfiyesi de kaybolduğu için elde defterhaneden alınmış suret kalmıştır. Bu suret çok fena bir yazı ile kopya edilmiştir. Burada medresenin vakıfları tesbit edilirken Konya kalesinin Ertaş kapısının dışındaki varsana ( Parsana ) çiftliği de gösterilmiştir. Bu çiftlikte Kanunî zamanında pazar kurulurmuş. Tâc-İ Vezirî’nin daha bir çok hayır eserleri vardır. Bunlardan birisi de KONYAMa Tâc-i Vezirî köprüsüdür ! .