Mâbed; Konya’da Şeyh Ahmed mahallesinde, Karakurt caddesinde 118 numaralı sokağın karşısmdadır. Câmi’in karşı köşesinde yeni yapılan bir çeşme vardır. Mâbed son zamanlarda kerpiç ve taşla yenilenmiş ve üstü çinko ile örtülmüştür. Mimarî hiç bir kıymeti yoktur. Mâbedin muhtelif devirlerde (Dânişmend Mustafa), (Dânişmend), (Hacı Adil), (Pir Hüseyin) ve (Tahtatepen Câmii) şekillerinde adlandırıldığını görüyoruz.
Asıl mâbedi (Danişment Mustafa) yaptırmıştı. Bu zatın mescidi ne vakit yaptırdığını kesin olarak bilemiyoruz. Yalnız Hacı Âdil İbn-İ Eymür Ali İbn-İ Hoca Ali’nin 838 yılı Recebinde KONYA KADISI Mehmed İbn-İ Mehmed Kutb-üd-din tarafından tanzim edilen bir vakfiye ile DÂNİŞMEND MUSTAFA MESCÎDİ’nin masarifini karşılamak üzere Karamanoğlli Mehmed bey’den satın aldığı Konyanın ova köylerinden Tol köyü yakınındaki Kara Ilyas çiftliğini vakfettiğini öğreniyoruz. Bu Arapça vakfiyenin birer suretleri ANKARA vakıflar umum müdürlüğü arşivinde bulunan 598 numaralı defterin birinci ve KONYA vakıflar müdürlüğünde bulunan bir numaralı defterin 108. sahifelerinde kayıdlıdır. Bazı eski kayıdlarda buna (Hacı-adil Dârürkurrası Mescidi) adı verildiğini de görüyoruz. KONYA vakıflar müdürlüğündeki bir numaralı defterde ki; Defterhaneden çıkarılmış bir esas kayıd suretine göre KONYA‘nın Ulu ırmak, Orta ırmak ve yeni Hamam civarında üç bağ ile Kara îlyas köyünde bir han ve ahırın bu mescidin evkafı arasında bulunduğu anlaşılmaktadır.
Mâbedin vakfiyesinin sonradan RUMELİ KADI ASKERİ Eb-ülfazl Mahmud tarafından tasdik edildiğini üstündeki bir kenar yazısı bize gösteriyor. Hacı Adil; tevliyetini kendisinden sonra büyük oğlu Ali’ye ve ondan sonra en iyi ve en salih evlâdına şart koşmuştur. Fâtih adına yazılan Konya evkaf defterinde bu mescid kısaca «vakf-ı mescid-i mahalle-i Şeyh Ahmed» şeklinde tesbit edilmiştir. II. Bayezid’in KONYA defterinde de Mescid aynı adla anılıyor. Yalnız burada mescid adına şu vakıfların kaydedildiği görülür :
Çay sahrasında, Yeni havlıda iki bağ, orta ırmak yanında bir bağ bir ev, karailyas çiftliği, Tol köyünde bir tarla. Turğut oğullarından Pir Hüse-seyin de bu mâbede bazı vakıflar tesis etmiştir.