Mescid; ZENBURÎ MAHALLESİ’nde Kütük minâre sokağının içindedir. Mâbed tamamen tuğla ile yapılmıştır. Mâbedin kapısı kuzeye açılır, önünde ahşap Örtülü bir son ccmaat yeri vardır. Son cemaat yerinin sağındaki minâresi de temamen tuğla ile yapılmıştır. Minârenin alt kısmı sekiz yüzlüdür. Yüzlerin sonunu mavi çiniden bir kuşak sarar ve bundan sonra gövde yuvarlaklaşır. Çinilerin bir çoklan dökülmüştür. Minâre şerefesinden itibaren yıkılmıştır. Şerefe altlarının; Hatuniyye mescidinin minâre şerefesi gibi çinilerle süslü bulunmuş olması çok muhtemeldir.
Mâbed; Hoca Haşan mescidi tipindedir, yalnız onun minâresi solundadır. Kaim minârelere Anadolunun bir çok yerlerinde (Kütük minâre) derler KONYA‘daki HATUNÎYE MESCİDi’nin bir adı da (Kürük minâre mescidi) dir. AKŞEHÎRİ‘ne de bir kütük minâre mescidi vardır. Fâtih’in KARAMAN İLİ evkafını tesbit eden defterinde ZENBURÎ şeklinde adlandırılmış ne bir mahalle ve ne bir mescid vardır?
II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman ve III. Mu-rad adlarına yapılan KONYA Tahrir defterlerinde de bu adla bir mescide ve mahalleye rastlamayız. KONYA müzesinde bulunan 970 ve 971 olaylarını ihtiva eben Şer’î sicil defterinin tetkik edebildiğimiz kısımlarında da (Zenburî mahallesi) yoktur. Şuhalde bu mescide ve bu mahalleye verilen (Zenburi) adı yenidir. Bizim tahminimize göre bu mescidin adı Fâtih; II. Bayezid ve Yavuz’un KONYA defterlerinde geçen (Karaarslan) Namı diğer Mahallesindeki iKİNCÎ KARAARSLAN MESCÎDİ’dir. Zâten
tetkik ettiğimiz Karaarslan mescidiyle bu mescid arasında Mesafe itibariyle de çok yakınlık vardır.
Avam; Musalladaki KIZ KULESİ’nde gömülü bulunan Gömeç Hatun’un adının Bal peteği mânasına gelen GÖMEÇ’e benzemesinden istifâde ederek Hayallarmı işleterek Gömeçden bal arısına ve bundan da bu binanın Sultan Alâ-ed-din’în arılan için yapılmış bir Salaş olduğuna nasıl intikal etmişlerde aynı hayal (Zenburî) den de bu mescide Sultan Alâ-ed-din’in arıcı haşişinin yaptırdığına çıkmak imkânını bulmuşlardır.
Mescid; inşa malezimesi ve mimar! hususiyeti itibariyle yedinci Hicret Arının ilk yansında yapılan mâbedlere çok benzemektedir. Kara Arslan Veyahnt adını şimdilik tesbit edemediğimiz bir adam adına yapılmış olması Çok muhtemeldir. Mimarını da maal’esef tesbit edemedik. Bir aralık mes-«dde bir ipiikci imamlık yaptığı için «îplikci Mescidi» adını da almıştır.
Kara-arslan hakkmda Kara-arslan türbesine bakılsın. Mescid son yıllarda tamir edilmiştir.