İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada bu hastalığa tutulmak, sağlığınızla daha fazla ilgilenmeniz gerektiğine dair bir uyarıdır.
Seyyid Süleyman: Kirmani’ye göre rüyada zayıflık ve hastalık görmek dinde bozukluktur. Bir rivayete göre batıl inançların artmasına delalettir.
İbn-i Şirin (R.A.) demiştir ki: Ağrı hissetmeksizin hasta olduğunu gören, o yıl ölmez.
Bazı tabircilere göre hastalığının uzadığını gören, Allah’ın huzuruna fena bir şekilde çıkar. Hastalık, üzüntüdür. İyileştiğini gören; şifaya kavuşur. Bundan başka, hastalıktan kurtularak kimseyle konuşmadan evinden dışarıya çıkan; vefat eder. Mühim bir şahsiyeti hasta görmek; iyi değildir. Şayet rüya sahibinin bu şahısla arasında bir davası varsa, kaybeder. Harpte bulunan bir kişi bu rüyayı görürse, yaralanır.
Cabir’ül Mağribi diyor ki: Zayıf ve huysuz olduğunu gören, farz ibadetlerinde kusur eder. Üzerinde hak varsa, sahibine vermez.
Bir başka rivayete göre, kendini aciz bir halde görmek; kudret ve himmette zayıflıktır. Karısının hasta olduğunu görmek; onun dindarlığına işarettir. Zayıf bir kimsenin kendisini şişmanlamış görmesi, hayra delalet eder. Zayıflamak iyi değildir.
Ebu Said’ül Vaaz diyor ki: Hastalık rüyası; ferah ve zaferdir. Rüyasında tedavi olan kimse fakirse, zengin olur. Fakat zenginse, fakir düşer. Bu rüya büyükler için iyi değildir.
Rüyasında verem olduğunu veya vücudunda şişlik bulunduğunu görmek; hayra yorulmaz. Hasta şikayet ederse karşılaşacağı üzüntü daha büyük olur.
Baş ağrısı büyük günaha işaret eder.
Alında ağrı hissetmek; itibar, makam ve şöhret kaybıdır.
Gözde hastalık, rızkın azalması ve üzüntüdür. Tedavi olmak; selamettir.
Kulağında ağrı duyan; zarar görür.
Dil ağrısı, yalan söylemeye ve sözle günaha girmeye delalettir.
Ağzında hastalık gören, söylediği sözü inkar eder yahut ağır hastalığa veya üzüntüye düşer.
Dişi ağrıyan, bir akrabası yüzünden sıkılır.
Kalbinde acı duyan; haram yer, sıkıntı hisseden; tevbe eder.
Kirmani (R.A.) demiştir ki: Rüyada kalbinin ağrıdığını görenin, malı artar.
Arkası ağrıyanın rüyası, hayır değildir. Rüya sahibi ihtiyarsa; hakikaten hasta olur. Arkasının bükülmüş olduğunu gören, fakir düşer.
Yan taraflarında ağrı hissedenin, kalbi kırılır.
Ciğerinde hastalık olduğunu gören kimsenin, ailesine şefkati az olur. Onlara ehemmiyet vermez yahut evladın-dan üzülür.
Elinde acı veren bir hastalık gören; biraderine, dostuna ve ortağına ihanet eder.
Parmağında zaaf gören, namazını edada kusur eder.
Göğsünde ağrı gören, ailesini ihmal eder.
Vücudunun herhangi bir yerinde kulunç gören, ailesinin rızkını temin etmekte müşkülat çeker.
Karnında sancı olduğunu gören, akrabasını çok sever.
Göbeğinde ağrı gören, karısına kötü muamele eder.
Dalağı hasta olan, malını israf eder.
Akciğer hastalığı, ecel habercisidir.
Uyluğunda ağrı olanın, bir yakını hastalanır.
Ebu Said’ül Vaaz’a göre, rutubet sebebiyle ortaya çıkan hastalık, dinde noksana işaret eder. Ateşli hastalıklar; devlet idarecileri yüzünden üzülmektir. Kuru hastalıklar; dine aykırı bir şekilde mal israfına delalettir. Mide şişkinliğini gören; etraftan borç alır ama, bunları ödemeğe gayret etmez.
Ana ve babayı hasta görmek; iyi değildir. Bir rivayete göre talihi yaver gitmez. Hastaya hizmet ettiğini gören, sevap kazanır veya kendi arzusuyla dini bozuk birine yakın olur.