İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyada bir yerinizin apse tuttuğunu görmek, eski bir meselenin tekrar gündeme gelmesine yorulur. Vücudunuzda apse görmek, geçimsizliğe de yorumlanır. Vücudunun herhangi bir yerinde bir apse olan kimse, iş hayatında arkadaşları ile, mahallesinde komşuları ile, evinde ailesi ile geçimsizlik içinde yaşar.
Diyanet Rüya Tabirleri : Rüyada Bir kimsenin rüyasında bir yerinde yara apsesi görmesi; geçmişte aralarında meydana gelmiş bir hadiseden dolayı bir yakını ile arasının açılacağına işaret eder. Kişinin bu gibi rüyalardan ders alması ve kendisini murakabe altında tutması gereklidir.
RÜYALARIN YORUMLANMASI
İnsanoğlu var olduğu günden beri rüya gördüğüne göre, var olduğu günden bu yana rüyanın yorumu için çaba harcıyor; demek yanlış olmaz.Ancak rüyanın bugünkü şekliyle ele alınması için diğer sahalarda olduğu gibi
birçok rüreçler yaşanmış olması gerekir.
İlk insanların nasıl rüyalar gördüklerini ve rüyalarını nasıl yorumladıklarını belirtecek bilgilere sahip değiliz.Tespit edilebildiği kadarıyla ilkel insanlar, rüyalarında atalarının, ölülerinin veya insanüstü varlıkların
kendilerini gösterdiklerini sanırlar ve böylece ruhlar alemi ile bağ kurarlar.
Eski Mısırlılar,Güldaniler ve İbraniler, rüyaların geleceği haber verdiğine ve bu yüzden rüyanın sihirli bir kuvvet olduğuna inandıkları için rüya tabirini (yorumunu) birlgi dalı haline getirmiş ve geliştrmişlerdir.
Avrupalıların rüya yorumu ile ilgili tarihleri de epey eskilere gider.Büyük İskender’in sefere çıkınca yanında rüya yorumcuları bulundurduğu ve hatta bazen gördüğü rüyaları bu yorumculara yorumlatarak ona göre hareket ettiği rivayet edilmektedir.
İslam’ın rüya meselesine bakışını baş tarafta genel olarak açıkladık.Kur’an-ı Kerim’de Hz Yusuf hikayesi, islamın rüya meselesine bakışı hususunda belirleyici bir delildir.
Hz Yusuf (A.S) daha çocuk iken rüyasında onbir yıldız ile güneş ve ay’ın kendisine secde ettiklerini görür ve bunu babası Hz. Yakub’a anlatır. Hz Yakup rüyayı yorumlar, Hz. Yusuf’un büyük bir makama kavuşacağını, on bir kardeşi ile ana ve babasının onun önünde eğileceğini söyler, rüyasını da kardeşlerine anlatmamasını ister.
Aradan yıllar geçer, Hz. Yusuf da ünlü bir rüya yorumcusu olur, Firavun’un rüyasını yorumlar. Yorumunun doğru çıkması üzerine büyük bir makama kavuşur. Annesi, babası ve kardeşleri de huzuruna gelerek ona baş eğerler. Böylece rüyası gerçek olmuş olur.
Peygamber efendimizin rüyaya bakışı da şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim’e uygun olacaktır ve öyle de olmuştur. İslam’a göre bütün rüyalar aynı değildir. Belli özellikler taşıyan bazı rüyalar rahmani ve doğru rüyalar, ger, kalan büyük kısım ise şeytani ve boş rüyalardır.
Peygamber efendimiz (S.A.V.) bazen sabah namazını kıldıktan sonra halka döner ve:
İçinizde bu gece rüya gören oldu mu? diye sorardı. Görenin rüyasını dinler ve şöyle dua ederdi.
“Hayırlı olsun ve kötülükten uzak olsun. Hayır bize kötülük düşmanlarımıza olsun. Alemlerin Rabbi Olan Allah’a hamd olsun.”
Kur’an-ı kerim’de belirtildiği gibi üzere Hz Yakup ve özellikle Hz Yusuf (A.S.) Ünlü rüya yorumcularıdır. Yüce Allah Kur’an’da Hz. Yusuf (A.S.)’a hitaben şöyle buyurur.:
” İşte böyle Rabbin seni seçecek ve sana rüya tabirine (yorumuna) ait bilgi verecek.”
Hz. Ebubekir, İbn-i sirin, İbn-i Kesir, Cafer-i Sadık (R.A.) islam aleminin ünlü yorumcularıdır.