İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : 2- Bakara Suresi : Rüyada Bakara suresini veya ondan bir ayeti okuduğunu görmek; ilme, uzun ömre, dinde iyilik ve çocuğu hakkında kurtuluşa yorumlanır.
Seyyid Süleyman Rüya Tabirleri : Hz. Aişe Validemize göre Bakara Suresini rüyasında okuyan veya okunduğunu gören kimse, bir mahalden başka bir mahale gider. Kısmeti gittiği yerdedir.
İbn-i Şirin diyor ki: Ömrü uzun olur. Belalara sabreder.
Kirmani şöyle diyor: Düşmanı kendisine zarar veremez. İşleri yolunda olur. Mirasa konar.
Cafer-i Sadık, rüya sahibinin samimi ve kuvvetli bir dindar olacağını söylüyor.
İbn-i Fuzale demiştir ki: Kadı ise, vazifesine devam eder. Azl olunmaz. Alim ise uzun bir ömür sürer. Hali güzel olur.
Abdulgani diyor ki: Oğlu veya amcası ile miras yüzünden davalaşır.
Nafi ve İbn-i Kesir demişlerdir ki: Uzun yaşar. İlim sahibi, salih bir dindar olur. Evladından hayır ve bereket görür.
Secdem Rüya Tabirleri : Rüyasında Bakara Suresini okuyan veya okunduğunu gören kimsenin; mahallesinden başka bir mahalleye taşınacağına, ömrünün uzun olacağına, belâ ve felâketlerden beri olacağına ve düşmanlarının şerrinden kurtulacağına yorumlanır.Bir hâkimin rüyasında Bakara Suresini okuduğunu veya okuyan kimseyi dinlediğini görmesi; o hâkimin uzun süre görevde kalacağına, rızkının bol olacağına, bir yoruma göre de ilim sahibi olacağına, hayır ve berekete kavuşacağına delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz.
Rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.
Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler. Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.