İmamı Nablusi Rüya Tabirleri : Rüyasında deli gören kimse, yeni birisiyle tanışır. Bir delinin bir şey vermesi kısmet olarak yorumlanır. Rüyasında delirdiğini gören kimse bir konuda isabetli bir karar vererek ve çevresinde hayranlık uyandıracak.
Diyanet Rüya Tabirleri : Bilinmeyen deli, hayır ehli olan bir kimseye, Bilinen deli, ibretli işlere, Bir şeyin dokunması yahut teması ile aklında noksanlık meydana geldiğini görmek büyük günah işlemeye yahut faiz yemeye, Sebepsiz delilik mala, din ve dünya işlerini akıl ve itikat ölçülerinde yürütmeye, Delilik, dünyanın kişiye meyletmesine, onu isteyen kimse için dünyalığa, istemeyen kimse için velilik ve kamil mümin olmaya, Delilik kimi insanlar için saltanata, kimileri için mala yahut mirastan geçinmeye; kimi insanlar için sonu kederle bitecek işlere, kulluk kaygısı taşıyan insan için güzel ve salih amele, Delilik aşık olmaya, sevdiği kişi yahut varlık için akıl ölçüsünü aşmaya, Delilik iman kemalatına ve halis müslümanlığa, Çocuğun deliliği babasının zenginliğine, kadınınki senenin bolluk ve ucuzluğuna delalet eder.
“YA RABBİ, EĞER ŞU GÖRDÜĞÜM RÜYA HAYIR İSE HAYRINDA DAİM ŞER İSE HAYRA TEBDİL EYLE”
RÜYA NEDİR
İnsanların uyku sırasında gördükleri şeye veya şeylere rüya diyoruz. Arapça kökenli bir kelimeledir. Sözlük Anlamı,görünen şey demektir. Rüyanın türkçe karşılığı”Düş” tür. Ancak düş sözcüğü tam olarak rüya sözcüğünün anlamını karşılamaz. rüya, daha geniş anlamlar ifade eder. Bunların neler olduğu ilerdeki satırlarımızda ele alacağız. Rüya görmeyen insan yoktur. Sadece uyandıktan sonra bazı insanlar rüyalarını hatırlamazlar. Bütün insanları ilgilendiren böyle bir konunun geniş ve tutarlı bir açıklamaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki mayeti itibariyle nesnel şeyler söyleme imkanı yoktur.Zira rüya, ruh gibi çok soyut bir olaydır. Düşünce ve akıl da soyut varlıklar olmalarına rağmen,rüya derecesinde değildirler.
Sonuçlarından hareketle düşünce ve akıl’ı kavramak, onları irdeleyip ortamaya koymak mümkündür. Ama aynı şeyi rüya için söylemek mümkün değildir.